Vaccin contra cancerului pulmonar, în teste pe oameni

Plămâni. Sursa foto Pixabay

Un pacient din Marea Britanie este unul dintre primii europeni care participă la un studiu global inovator pentru un vaccin împotriva cancerului pulmonar.

Dintre aceștia, aproape un sfert de milion de persoane - aproximativ 230.700 - provin din Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă aproape unul din cinci decese cauzate de cancer în regiune.

Cum funcționează noul vaccin ARNm împotriva cancerului

Vaccinul, cunoscut sub numele de BNT116 și dezvoltat de BioNTech, folosește tehnologia ARNm mesager (ARNm) - similară cu unele vaccinuri Covid - pentru a ajuta sistemul imunitar să recunoască și să atace celulele canceroase.

Vaccinul, o premieră mondială, care a fost conceput pentru a ataca cancerul pulmonar fără celule mici (NSCLC), care reprezintă 85% din toate cazurile de cancer pulmonar, prezintă sistemului imunitar al pacientului informații despre markerii tumorali comuni asociați cu NSCLC, obiectivul fiind distrugerea celulelor tumorale minimizând în același timp deteriorarea celulelor sănătoase, spre deosebire de efectele chimioterapiei.

Studiul va fi extins la alte patru țări europene

„Punctul forte al acestui vaccin este orientarea tratamentului strict către celulele tumorale. În acest fel sperăm să putem demonstra, în timp, că tratamentul este eficient împotriva cancerului pulmonar, lăsând în același timp alte țesuturi neafectate” , a spus într-un comunicat dr. Sarah Benafif, care conduce studiul..

Acest studiu revoluționar va implica aproximativ 130 de pacienți cu diferite stadii ale NSCLC, de la stadii incipiente înainte de operație sau radioterapie, până la boala avansată, în 34 de site-uri de cercetare din șapte țări.Pe lângă Marea Britanie, studiul va fi extins la alte patru țări europene - Germania, Spania, Polonia și Ungaria - precum și SUA și Turcia.

plămâni

„Sperăm că acest lucru va oferi oportunitatea de a îmbunătăți în continuare rezultatele pacienților cu NSCLC în stadiu precoce și avansat”, a spus profesorul Siow Ming Lee, care a condus studiul din Marea Britanie.

Un vaccin „revoluționar” care dă speranță

Janusz Racz, un om de știință londonez în vârstă de 67 de ani, este primul participant din Marea Britanie care a primit noul vaccin experimental. El a fost diagnosticat cu cancer pulmonar în luna mai și a început să facă chimioterapie și radioterapie la scurt timp după.

Racz, care este specializat în inteligență artificială, a subliniat că experiența sa științifică l-a încurajat să participe la studiu. „Ca om de știință, știu că aceasta poate progresa doar dacă oamenii sunt de acord să participe la acest tip de programe. Lucrez în domeniul inteligenței artificiale și sunt deschis să experimentez lucruri noi”, a spus el.

Dame Cally Palmer, directorul național pentru cancer al NHS Anglia, a declarat că testarea vaccinurilor împotriva cancerului ar putea „schimba jocul” în prevenirea recidivelor bolii prin vaccinarea persoanelor împotriva propriilor tumori.

„Un diagnostic de cancer este foarte îngrijorător, dar accesul la studii inovatoare – împreună cu alte inovații menite să diagnosticheze și să trateze cancerele mai devreme – oferă speranță”, a spus Palmer. „Ne așteptăm ca în următorii ani să vedem mai mulți pacienți dornici să participe la studii”, a conchis Palmer, care este şi de director executiv al The Royal Marsden.

(Articol de Imane El Atillah, Euronews;  Traducerea: Cătălimna Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)