Vacanțe mai scumpe în Grecia, destinația favorită a românilor. Prețurile s-au triplat

Grecia. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Grecia este una dintre destinațiile favorite de vacanță ale românilor datorită prețurilor mici și peisajelor frumoase. Cu toate astea, anul 2024 a venit cu multe scumpiri, care nu vor fi pe placul turiștilor.

Scumpirea materiei prime a condus la o creștere spectaculoasă a prețurilor. O masă care, înaintea pandemiei de Covid-19, costa 30 de euro, acum este 50 de euro, iar o masă care costa 50 de euro, acum va costa în jur de 80 de euro.

Bucătarii din Grecia nu știu ce să se mai facă

Bucătarul Argyro Koutsou a declarat că situația este îngrijorătoare și că nu știe ce prețuri să mai pună în meniu pentru a îi atrage pe turiști. El ar putea fi nevoit să modifice și rețetele din cauza prețurilor mari.

Sursă foto: Arhiva EVZ

„La ultimul restaurant la care am lucrat, foloseam două uleiuri de măsline, ambele extravirgine: unul pentru prăjit și celălalt pentru crud”, explică ea. Pe primul îl cumpăra cu 5,5 euro pe litru, iar uleiul ei "bun", de la un producător renumit din Mani, cu aproape 7,5 euro pe litru. Acum, acesta a explodat la 17 euro, în timp ce cel de 5,5 a coborât la 10. „Spuneți-mi, ce ar trebui să fac? Ca să am cartofi prăjiți trebuie să cer 7 euro pe porție... Fără cartofi prăjiți? Să dau ulei de semințe care este otravă? Sau o să am coșmaruri în somn cu recenzii pe Google care să mă bată la cap că vând cartofi prăjiți de 7 euro la o alimentară?”.

Sursa foto: Catalina Zaharescu Tiensuu | Dreamstime.com

Mulți turiști se plâng de prețuri

Și proprietarul restaurantului Cookoovaya, Pericles Koskinas, a declarat că are probleme cu turiștii din cauza prețurilor mari din local. El a spus că aceștia trebuie să înțeleagă că bucătarul umblă pentru a cumpăra anumite produse și pentru a face rețetele.

Explicația patronului unui restaurant din Grecia

„Aud oameni indignați spunând că am fost la acest restaurant și am plătit 13 euro pentru salata țărănească. Dacă restaurantul este acolo unde se oprește autobuzul, unde a ajuns materia primă, sunt de acord, salata are un preț exagerat. Dar dacă bucătarul a umblat să găsească uleiul potrivit, roșia potrivită, caperele potrivite și măslinele potrivite în toată Grecia și să adauge toate costurile și traseele, atunci prețul nu mai este exagerat”, potrivit știripesurse.