La pensiuni, cu cortul sau la apartament, concediul poate fi plăcut şi cu buget maxim de 200 de euro/persoană.
Cel puţin o vacanţă de câteva zile îşi poate permite şi un angajat la stat, greu încercat de tăierile de leafă şi majorarea TVA. Nu este nevoie decât de o mai bună gestionare a micului buget disponibil şi de multă bună dispoziţie, care să compenseze eventualele lipsuri.
Aproape toate ofertele s-au redus, în ultimul an, cu circa 10%, chiar şi în cazul hotelurilor şi pensiunilor din ţară, astfel că este imposibil ca un turist să nu găsească ceva care să i se potrivească.
Aparent, cel mai accesibil ar fi să opteze pentru concediul în România, întrucât drumul va fi mai ieftin. Există însă o serie de oferte atractive şi în străinătate, pentru cei care aleg deplasarea cu maşina persoanlă sau n-au nimic împotriva transportului cu autocarul.
Cazare la pensiuni, în cort sau în cabanele Romsilva
Cu 250 de euro, o familie cu doi adulţi şi un copil se poate relaxa la mare sau la munte pentru cinci zile. Dincolo de pensiuni, la munte pot fi o variantă şi cabanele Romsilva, care au preţuri accesibile. Cei care optează pentru cazarea la cort ar putea petrece cu aceşti bani o săptămână.
Cu o sumă similară, o persoană poate plăti drumul, cazarea pentru patru-cinci zile în Bulgaria sau Grecia, plus masa pentru vreo două zile. Asta, în condiţiile în care turiştii nu optează pentru masa la hotel, ci cumpără de la supermarket şi gătesc singuri.
Mai multe amănunte puteţi afla dacă puneţi întrebări pe site-ul evz.ro, în cadrul campaniei "Viaţa la -25%", sau urmărind emisiunea "Evenimentele zilei", la postul B1 TV.
CAZ REAL 1.000 de lei, bugetul pentru o familie
"Nu avem bani, dar nu vrem să renunţăm la vacanţă. Vom merge la mare la 2 Mai, la fel ca anul trecut", spune Mircea T., angajat la o firmă privată, care "a beneficiat" la rândul său de o diminuare a salariului cu 25% la începutul acestui an.
Planurile sunt deja clare: împreună cu soţia lui, Andreea, şi cu fiul lor Răzvănel, care are aproape 4 ani, Mircea va petrece cinci zile pe litoral, în staţiunea 2 Mai, la o pensiune de două margarete. Bugetul disponibil nu va depăşi nici anul acesta 1.000 de lei pentru întreaga familie. Anul trecut, cazarea i-a costat 80 de lei/noapte. Cu banii pe care i-au avut, ei au plătit mesele, benzina şi şi-au permis să-l răsfeţe puţin pe Răzvănel. "Am mâncat în oraş doar de vreo trei ori. În rest, găteam la pensiune mai mult grătare, iar dimineaţa pregăteam gustări reci", îşi aminteşte Andreea.
Bugetul limitat nu i-a împiedicat să se simtă bine - au făcut tratamente la Techirghiol, au băut bere pe plajă şi i-au cumpărat băieţelului o bărcuţă "de 280.000 de lei vechi", cum îşi aminteşte Mircea. Cu această sumă se pot petrece cinci zile şi la pensiunile de la munte.
Sunt proprietari care cer pentru o cameră, cazare plus micul dejun 100 de lei/2 persoane. Înseamnă 400 de lei/cinci zile. Cei care optează pentru cină vor mai achita 20 de lei/persoană/zi, adică încă 200 de lei. Înseamnă că familiei îi rămân 400 de lei pentru alte cheltuieli, respectiv prânzul - care poate fi un grătar în curte sau picnic savurat în pădure, cu produse de la supermarket. Am realizat acest calcul ţinând cont de faptul că, în general, copiii sub 5-7 ani nu plătesc nimic în pensiuni pentru cazare sau masă.
Mircea ar putea merge cu familia şi la una dintre cabanele introduse în circuitul turistic de către Romsilva. În funcţie de zonă şi confort, preţurile pornesc de la 40 de lei/ cameră/noapte şi ajung la 120 de lei/cameră/noapte. La Păltiniş, de exemplu, există o cameră cu un pat şi acces la baia comună, pentru care se plătesc 40 de lei/noapte. Cei care au 120 de lei/noapte pot opta pentru una dintre camerele cu trei paturi şi baie privată.
La Bâlea Lac, una dintre cele cinci camere cu două paturi poate fi închiriată cu 90 de lei/noapte. Aceste tarife nu includ nicio masă, dar de asta se ocupă fiecare familie în parte, care poate folosi bucătăria cabanei.
Pentru a face rezervări, cei interesaţi trebuie să sune la sediul Romsilva din Capitală sau la filiala zonei de care este interesat. Reprezentanţii instituţiei promit ca în cel mai scurt timp să fie gata site-ul cu toate informaţiile necesare, precum şi lista cabanelor.
VARIANTE
Grecia şi Bulgaria, la trântă cu preţurile
Asediaţi de greve, în plin haos fiscal şi scoşi de pe lista multor turişti germani sau britanici, grecii au tăiat din preţuri "în carne vie". Ei speră că turistul român nu se va speria de aceste evenimente şi va alege în continuare staţiunile din Grecia.
"Turistul român este un client foarte bun, nu e mofturos, bun cheltuitor şi care se încadrează foarte uşor în peisajul grecesc. Ne luptăm să-l atragem şi anul acesta, deşi competiţia e foarte strânsă", susţine Nikos Diakolios, directorul biroului de turism elen de la Bucureşti. Operatorii colaborează cu autorităţile din acest punct de vedere.
2010 readuce oferta
"Plăteşte unul, pleacă doi" La Paralia Katerini, un sejur de o săptămână, cu transport cu autocarul şi cazare la trei stele costă 160 de euro, pentru două persoane, în cadrul promoţiei "Plăteşte unul, pleacă doi". Dacă locurile nu se vând şi ajung la last-minute, preţul scade la 130 de euro plus 249 de lei. Copilul între 0 şi 2 ani beneficiază de gratuitate, iar pentru cel între 2 şi 12 ani se plăteşte doar transportul de 60 de euro.
Cel mai agresiv concurent al Greciei din punct de vedere al preţurilor este Bulgaria. La un hotel de trei stele, cu all inclusive, un adult plăteşte 40 de euro/ zi, în timp ce copiii de până în 12 ani au cazare şi masă gratuite. Asta înseamnă că o familie cu un copil poate să cheltuiască pentru o vacanţă doar 400 de euro, cazare plus masă, la care se adaugă benzina, care variază între 300 şi 400 de lei, dus-întors, pentru cei care locuiesc în sudul ţării.
"Bulgarii au diminuat preţurile cu 10%-20% faţă de 2009, ca să reziste", spune Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Asociaţiei Agenţiilor de Turism.