Vacanţa modernă, în regim time-sharing

Vacanţa modernă, în regim time-sharing

Puteţi beneficia de o serie de facilităţi de cazare dacă vă cumpăraţi o locuinţă prin acest sistem. Atenţie însă la ţepe şi la costuri suplimentare.

Românii sunt invitaţi în vacanţe cu facilităţi la cazare, pentru a fi convinşi să-şi cumpere un apartament în regim time-sharing. Este vorba despre un sistem care presupune existenţa unui drept de proprietate asupra unui bun imobil pentru o anumită perioadă de timp într-un an - o săptămână sau două, de exemplu.

Dreptul de exploatare este condiţionat de plata unei taxe de întreţinere menite să acopere cheltuielile necesare asigurării costurilor de întreţinere şi exploatare a imobilului. Din multe puncte de vedere, sistemul poate fi avantajos.

Specialiştii îi avertizează totuşi pe viitorii clienţi să se gândească de două ori înainte de a "se arunca" la o astfel de achiziţie, luând în calcul şi aspectele mai puţin vizibile ale afacerii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cazare ieftină în aproape toate ţările lumii

Ionuţ C, din Bucureşti, şi-a cumpărat o locuinţă în acest regim în Tenerife, Spania. "Am plecat în vacanţă pentru o săptămână la invitaţia nominală a unei cunoştinţe. Ne-am plătit drumul, iar cazarea ne-a fost oferită gratuit", povesteşte Ionuţ.

În cadrul celor şapte zile, el a fost invitat să participe la o prezentare. "Mie mi s-a părut un sistem foarte bun. Dincolo de faptul că dispun de apartamentul meu o săptămână din an, am posibilitatea să merg în aproape orice altă ţară din lume, în schimbul unei sume modice. De exemplu, ca să stau o săptămână la Beijing, în China, plătesc 100 de euro", susţine Ionuţ.

Participanţii primesc trimestrial o serie de cataloage cu destinaţiile disponibile la cele mai mici preţuri. Astfel, ei pot sta o săptămână într-un apartament de patru persoane în Cancun, Mexic, plătind doar 150 de euro, sau în Orlando - Statele Unite - în schimbul a 250 de euro. Aceste apartamente au bucătării utilate.

"În plus, se oferă o serie de facilităţi pentru închirierea de maşini şi chiar achiziţionarea biletelor de avion", explică Adrian Predeşel, reprezentant marketing la Grand Holiday Club, una dintre companiile care oferă acest gen de servicii.

Atenţie la costurile suplimentare de întreţinere

Dincolo de aceste avantaje, clientul trebuie să ia în considerare faptul că noua proprietate va genera o cheltuială anuală, necesară întreţinerii.

"Cei interesaţi trebuie să evalueze mai întâi dacă investiţia merită efortul. Poate părea rentabil pe termen scurt, dar să mergi în aceeaşi destinaţie timp de 20 de ani nu este chiar o variantă", spune Ciprian Enea, consultant besttourism.ro. Potrivit acestuia, astfel de proprietăţi presupun cheltuieli lunare, destinate întreţinerii.

"Să nu uităm că o astfel de proprietate e greu de vândut. Contează foarte mult şi prevederea din contract, dacă acea săptămână este strict delimitată sau poate fi negociată cu ceilalţi proprietari", spune Enea.

Un alt aspect este suma de bani solicitată drept garanţie. Cel care ocupă locuinţa timp de o săptămână trebuie să aibă o sumă ce variază între 75 şi 300 de euro, pe care îi va primi înapoi la finele sejurului, în cazul în care nu a făcut stricăciuni în apartamentul respectiv. În momentul achiziţiei, este recomandabilă realizarea unei verificări detaliate a firmei vânzătoare, atât la Registrul Comerţului, cât şi pe internet.

La începutul acestui an, mai mulţi români au achitat sume în jurul a 1.000 de euro pentru o astfel de achiziţie, unei firme nelicenţiate, pentru a realiza astfel de tranzacţii. Ei au fost ademeniţi cu o tombolă, în care li s-a prezentat excursia drept un câştig şi li s-a cerut doar plata transportului până în Tenerife.

"Cei interesaţi trebuie să evalueze dacă investiţia merită efortul. Poate părea rentabil pe termen scurt, dar să mergi în acelaşi loc timp de 20 de ani nu este chiar o variantă." CIPRIAN ENEA, consultant besttourism.ro

ÎN STIL AUTOHTON

Sistemul, aplicat proprietăţilor de la noi

Sistemul de achiziţii în regim time-sharing a fost introdus recent şi pentru proprietăţi de la noi din ţară. O astfel de ofertă vine de la complexul rezidenţial Coral Beach, situat la un kilometru de staţiunea Mamaia.

Pentru un studio, preţurile variază între 12.000 şi 20.000 de euro. Introdus tocmai în criză, pe o piaţă încă imatură, sistemul nu a adus rezultatele scontate pentru dezvoltatorul complexului care include 405 locuinţe.

Variante de achiziţie au existat şi în Valea Prahovei sau Sinaia, dar într-o formă diferită. Dacă, la origine, time-sharingul este un contract pe baza căruia se obţine un drept de rezervare pe o anumită perioadă, la noi presupune preluarea unei cote părţi din imobil.

O firmă din Braşov a derulat deja lucrările la primul complex de case, localizat în zona Bran-Glăjărie. Locuinţele sunt complet mobilate şi utilate, iar preţul de vânzare pentru o casă pe perioadă de o săptămână pe an, timp de 30 ani, este de 6.495 de euro.

Sistemul de vânzare constă în plata unui avans de 495 de euro, urmat de o primă tranşă de 1.500 de euro, la începerea construcţiei. La finalizare se mai plătesc alţi 1.500 de euro şi apoi câte 1.000 de euro pe an, timp de trei ani.

Pentru cei care dispun de toţi banii, firma oferă o reducere de 20%, astfel că suma totală va fi de 5.600 de euro. Dezvoltatorul asigură administrarea şi întreţinerea clădirii, serviciile de cazare, precum şi parcarea autovehiculelor în incinta unităţii. Pentru aceste servicii se plăteşte o taxă de 95 de euro pe săptămână pentru casa cumpărată.

Un alt complex de acelaşi tip se va dezvolta în zona Râşnovului. Pentru început vor fi şase locuinţe cu două camere, la preţul de 2.240 de euro.