Sfaturi pentru turiștii care merg cu mașina în Turcia. În plin sezon estival, rețelele de socializare sunt doldora de poze și povestiri cu aventurile pasionaților de călătorii.
Sfaturi pentru turiștii care călătoresc în Turcia
Internauții postează sfaturi pentru cei care vor să călătorească cu mașina în Turcia. Este și cazul unei românce care a scris pe rețelele de socializare taxele de drum care trebuie achitate în Bulgaria. Astfel, aflăm că taxa de drum din țara vecină se poate plăti și online pe portalul bg.toll.
De asemenea, în drumul spre Turcia este indicat să folosiți aplicația Waze asta pentru că semnalizează și radarele fixe. Un alt sfat util face referire la limitatoarele de viteză amplasate în sate și la trecerile de pietoni. Majoritatea șoferilor bulgari respectă cu strictețe viteza legală, motiv pentru care este indicat ca localități să mergeți în coloană.
După ce ați trecut de regiunea Iambol trebuie să aveți în vedere că urmează o porțiune de 15 kilometri de drum vălurit. Totodată, când ați ajuns în vama din Turcia trebuie să vă încadrați pe banda din mijloc pentru a trece prin controlul vamal.
Se dau țepe la casele de schimb valutar
După ce ați intrat în Turcia, la o distanță de 10 kilometri o să vedeți o stație HGS PPT unde veți înregistra autoturismul în sistemul de taxare automată. Pentru înregistrare veți avea nevoie de pașaport și de talonul mașinii. Ulterior, veți primi un sticker pe care îl veți lipi pe parbrizul mașinii.
Pentru a intra pe autostradă trebuie să vă încadrați pe culoarul HGS, unde veți rula cu viteză mică pentru a prelua bonul emis de stațiile de taxare. De asemenea, trebuie să țineți cont de faptul că în Turcia încă se mai practică țeapa cu schimbul valutar. Aveți mare grijă atunci când schimbați bani la casele de schimb.
Radarele mobile din Turcia
Pentru a vă spala mașina în Tucia aveți nevoie de un card pe care îl veți alimenta cu bani de la benzinăriile Shell. Când ați ajuns la destinație încărcați contul HGS de la un oficiu poștal PTT.
Radarele mobile din Turcia sunt semnalate cu un triunghi pe asfalt. De asemenea, trebuie să aveți în vedere faptul că în legislația turcă pietonii nu au prioritate. Motiv pentru care este indicat să vă uitați în oglinda retrovizoare atunci când opriți la o trecere de pietoni.
Nu în ultimul rând trebuie să luați în considerare că turcii nu obișnuiesc să folosească semnalizările la schimbarea benzii. Indicat este să nu parcați în zonele semnalizate cu indicator de oprire interzisă. Turcii sunt foarte stricți în privința acestui aspect și ridică mașinile în câteva minute.