Vremea rea ar putea prelungi vacanța de iarnă

Vremea rea ar putea prelungi vacanța de iarnă Sursa foto: Arhiva EVZ

Vremea rea ar putea prelungi vacanța de iarnă a elevilor din Republica Moldova, pe fondul temerilor autorităților de a nu se mai repeta un episod cu morți precum cel din noiembrie.

Vremea rea ar putea prelungi vacanța de iarnă. Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova a emis o circulară către toate direcțiile raionale și municipale de învățământ și către instituțiile subordonate în legătură cu vremea extremă din perioada 7-10 ianuarie 2024.

Vremea rea ar putea pune în pericol elevii și profesorii

Pe baza informațiilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat despre condițiile meteo nefavorabile, de cod portocaliu, care vor fi înregistrate în perioada menționată, MEC recomandă adoptarea unor măsuri preventive pentru asigurarea siguranței și protecției elevilor și a personalului din instituțiile de învățământ, se arată într-un comunicat al ministerului.

„MEC va veni cu recomandări ulterioare în cazul în care condițiile meteorologice vor deveni periculoase”, menționează reprezentanții de la Minister.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce fenomene sunt așteptate și ce măsuri s-au luat

Condițiile meteorologice severe în Republica Moldova sunt așteptate începând cu data de 7 ianuarie, cu precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, urmate de o scădere semnificativă a temperaturilor.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a coordonat vineri o ședință de urgență, în contextul avertizării de cod portocaliu de vreme rea. Efros a solicitat crearea unui Centru de Dirijare în Situații Excepționale, pentru a gestiona situațiile de risc ce pot sa rezulte de condițiile meteo nefavorabile.

Cât va ține vremea rea

Vremea rea va începe pe 7 ianuarie și va ține până pe 10 ianuarie. Meteorologii prognozează precipitații mixte, ninsori abundente și scădere bruscă a temperaturilor. Toate sunt fenomene de natură să producă perturbări grave în trafic și dificultăți la intervenții. Așa cum s-a întâmplat, de fapt, la sfârșitul lunii noiembrie, când un alt val de vreme severă a produs mai mulți morți în Republica Moldova.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a avertizat, la rândul său, populația din Republica Moldova despre riscurile asociate cu episodul de vreme extremă și a recomandat precauție sporită.

Iar Seviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis, la rândul său, un cod portocaliu de schimbare bruscă a vremii. Avertizarea SHS va intra în vigoare de Crăciunul pe stil vechi, pe 7 ianuarie.