Românii care intenționează să meargă în Grecia cu mașina trebuie să cunoască regulile de circulație din această țară. Șoferii care nu respectă legea riscă amenzi de până la 1.200 de euro. Lista completă cu documentele și articolele pe care românii trebuie să le aibă în mașină.
Românii care intenționează să călătorească în Grecia cu mașina personală trebuie să știe regulile de circulația. Există unele diferențe între legislația de la noi din țară și Grecia. În cazul în care românii întâmpină probleme în traficul elen, pot apela numărul de urgență 112, care poate fi apelat de oriunde din Europa. Operatorii vă pot răspunde la apel în limba lor maternă, engleză sau franceză.
Numere de telefon de urgență ale autorităților publice din Republica Elenă:
112 – Număr general de urgență 100 – Poliția elenă 166 – Asistența medicală de urgență 199 – Pompierii 171 – Poliția turistică +30 2105284209 și +30 2105284121 – poliția rutieră Atena +30 2107793777 – prim ajutor în caz de otrăvire
În cazul în care sunteți implicat într-un accident rutier pe una din autostrăzi, puteți apela următoarele numere:
- Attiki: 1024
- Egeea: 1075
- Moreas: 1025
- Nea Odos: 1075
- Olympia: 1025
- Egnația: 1077
- Rion-Antirrion, pod: 26340 – 39010.
Șoferii care conduc un autoturism în Grecia trebuie să aibă cel puțin 18 ani și să dețină un permis de conducere valabil pentru a conduce în mod legal în această țară. În cazul motocicliștilor, aceștia trebuie să aibă peste 18 ani pentru a conduce un motor până la 125 cc. În cazul motocicletelor care nu depășesc 50cc, pot fi conduse de persoane care au cel puțin 16 ani.
În Grecia sunt acceptate toate permisele de conducere eliberate în țările UE și EEA.
Reguli de circulație care diferă în Grecia
Legislația din România nu corespunde în totalitate cu cea din țările europene. În Grecia, șoferii conduc pe dreapta și depășesc pe stânga. Dacă vehiculul din față s-a oprit din motive de siguranța, depășirea este strict interzisă.
Prioritatea nu este mult diferită față de regulile din România. Trebuie acordată prioritate vehiculelor care vin din dreapta, cu excepția cazului în care există un indicator care specifică altceva.
În cazul în care călătoriți în Grecia cu un copil cu vârstă mai mică de trei ani, acesta trebuie așezat într-un scaun de siguranță adecvat pentru copii. Cei care au vârste cuprinse între trei și 11 ani trebuie să fie așezați într-un sistem de siguranță adecvat pentru dimensiunea lor. Dacă copiii au vârste de peste 12 ani, iar înălțimea lor este de peste 1,35cm, pot purta centură.
În Grecia, purtarea centurii de siguranță este obligatorie atât pentru persoanele care stau în față, cât și pentru cele care stau în spate. Persoanele care nu respectă această regulă, riscă o amendă de 350 de euro.
Limitele de viteză în Grecia:
- În zonele cu construcții 50 km / h (cu excepția cazului în care se indică altfel pe indicatoarele locale)
- În afara zonelor construite 90km / h – 110km / h
- Autostrăzi 130 km / h (cu excepția cazului în care se indică altfel pe indicatoarele locale).
Unde nu ai voie să parchezi
În Grecia, parcarea este interzisă:
- La 5 metri (m) de intersecții
- La 15m de treceri la nivel
- La 15 m de stațiile de autobuz și tramvai
- La 3m de un hidrant de incendiu
- La 5m de un indicator de stop sau de un semafor.
În unele regiuni există indicatoare care arată șoferilor pe ce parte a carosabilului pot lăsa mașina. În Atena, parcarea este interzisă în „Zona Verde”, cu excepția cazurilor în care este o altă indicație rutieră.
Taxa de parcare diferă de la un oraș la altul, însă în unele regiuni din Atena există parcări speciale pentru turiști.
Lista cu documentele și articolele pe care trebuie să le ai în mașină, dacă mergi în Grecia
Șoferii care călătoresc cu mașina în Grecia trebuie să aibă următoarele documente:
- Documente pentru șofat în Grecia
- Permis de conducere valabil
- Dovada actului de identitate (pașaport)
- Certificat de asigurare auto
- Document de înregistrare a vehiculului V5
Pe lângă documente, în mașină trebuie să se afle următoarele articole:
- Triunghi de avertizare (obligatoriu în fiecare vehicul)
- Deflectoare
- Extinctor (obligatoriu în fiecare vehicul)
- Trusă de prim ajutor (obligatorie în fiecare vehicul)
- Cartea verde (deși nu este o cerință legală, ar putea fi util să faceți o copie de rezervă a documentelor de asigurare și să arătați că aveți nivelul legal minim de acoperire).
Ce sancțiuni riscă șoferii care nu respectă regulile de circulație
La fel ca în orice țară, șoferii care încalcă regulile de circulație sunt sancționați. În cazul în care ai fost amendat în Grecia, polițiștii nu pot încasa banii de amendă pe loc. Aceasta trebuie plătită ulterior.
Șoferii care depășesc viteza legală riscă amenzi cuprinse între 40 și 750 euro. Valoarea amenzii diferă în funcție de viteza cu care sunt prinși șoferii și de categoria de drum pe care conduc.
În cazul unei infracțiuni minore, amenda este în jur de 40 de euro, însă dacă șoferul este prins conducând sub influența băuturilor alcoolice, riscă o amendă de 1.200 de euro. Limita generală de alcool la volan în Grecia este de 0,05%, iar în cazul șoferilor profesioniști sau a celor care au mai puțin de trei ani de la obținerea permisului de conducere, limita este de 0,02%.
Șoferii trebuie să știe că unele încălcări ale legii sunt considerate infracțiuni și pot duce la revocarea permisului de conducere, confiscarea vehiculelor și o posibilă condamnare la închisoare, potrivit portalului rac.co.uk.
Condiții de intrare în Grecia
Românii care vor să intre pe teritoriul Republicii Elene trebuie să aibă carte de identitate sau pașaport valabile. Perioada legală de ședere a cetățenilor români pe teritoriul Republicii Elene, fără obligația de înregistrare la autoritățile elene, este de maxim trei (3) luni. Intervalul poate fi depășit doar în următoarele cazuri:
- sunt angajați sau lucrează pe cont propriu în Grecia;
- urmează o formă de învățământ superior sau sunt persoane aflate în pregătire profesională;
- dispun de resurse materiale suficiente și au încheiate asigurări de sănătate;
- sunt membri de familie ai unor cetățeni eleni sau ai unor cetățeni ai statelor membre UE care se încadrează la una dintre alineatele anterioare.
„Cetățenii români, care urmează să rămână în Grecia pentru o perioadă de timp ce depășește trei (3) luni de la data sosirii, sunt obligați, după expirarea celor trei (3) luni, să se prezinte, personal, la organele de poliție competente de la locul de reședință, pentru luarea în evidență. Acestea eliberează un certificat de înregistrare, în care se menționează numele și adresa persoanei înregistrate și data înregistrării.
Înregistrarea se face personal și nu există proceduri online în acest scop”, se precizează pe site-ul oficial al MAE.
Cetățenii români care vor să rămână în Grecia pe o perioadă mai mare de trei luni rebuie să se adreseze autorităților locale pentru obținerea unui permis de rezidență /ședere. Permisele de rezidență emise de autoritățile elene cetățenilor români sunt următoarele:
- Permis de ședere pentru studii;
- Permis de ședere pentru muncă;
- Permis de ședere pentru activități economice independente;
- Permis de ședere pentru reunirea familiei;
- Permis de ședere pentru atleți și antrenori;
- Permis de ședere pentru directori, administratori și personalul companiilor;
- Permis de ședere pentru activități culturale, artistice etc.;
- Permis de ședere pentru alte motive.
Documentele necesare pentru obținerea permisului de ședere sunt următoarele:
- cerere pentru obținerea permisului de ședere, care va fi depusă la poliția locală, urmând a fi menționate motivele care stau la baza solicitării;
- copie pașaport / carte de identitate;
- documente de la locul de muncă;
- extrase de cont care dovedesc posibilitatea de întreținere;
- dovada existenței unui spațiu de locuit;
- certificate de naștere; certificate de căsătorie și alte documente justificative.