Va putea implementa Rusia strategia lui Navalnîi la scrutinul de duminică? Vot inteligent vs. despotismul lui Putin
- Andreea Vlad
- 13 septembrie 2020, 12:06
După mai bine de două decenii sub domnia de fier a lui Putin, ideea unei schimbări efective cu ajutorul urnei de vot este greu de vândut în Rusia, însă apelul lui Navalnîi pentru un „vot inteligent” are ponderea sa la scrutinul de duminică.
În împrejurimile celui de-al treilea oraș ca mărime din Rusia, Novosibirsk, o fată de 19 ani, Anna Lapty, încearcă să convingă un bătrân să accepte un fluturaș al candidatului opoziției din districtul său. „Nu înțelegi că e totul decis dinainte?”, mormăie acesta. „Măcar suntem mai inspirați decât înainte”, îi răspunde tânăra cu promptitudine.
Înaintea otrăvirii sale, activistul forțelor de opoziție Alexei Navalnîi a declarat că a descoperit antidotul de a combate apatia politică larg răspândită în țara lui cu un plan de votare tactic. Iar alegerile electorale de duminică pot fi laboratorul ideal unde opozantul, internat în Germania în urma otrăvirii cu agentul extrem de toxic Noviciok, poate testa eficiența strategiei sale, pusă însă sub semnul întrebării chiar și de cei mai vocali critici ai guvernului.
Suporterii lui Navalnîi sunt împărțiți asupra impactului absenței sale asupra rezultatelor votului. Însă toți sunt de acord că estomparea celei mai marcante figuri a opoziției nu va face să dispară dificultățile cu care se vor confrunta autoritățile la această rundă de alegeri.
Va exploda mămăliga?
Intimidat de un controversat referendum din iulie, care i-a pavat lui Putin calea spre a se deține puterea până în 2036, votul poporului va fi o probă a stării de spirit politice a țării. Însă în ultimele luni, o serie de proteste locale la care se adaugă revolta de masă din Belarus, plus cireașa de pe tort, chiar otrăvirea militantului opoziției, au pus paie de foc asupra acestei inerții colective a poporului.
Înaintea otrăvirii sale, politicianul de opoziție a făcut un apel către ruși să voteze nu numai contra partidului lui Putin Rusia Unită, ci și cu gândul de a alege cel mai puternic candidat apt să anihileze greutățile cu care se confruntă țara.
Strategia așa-numitului vot inteligent este menită să smulgă „gheara” puternică a lui Putin de pe politica regională în două moduri. Primul este motivarea votanților care înclină spre opoziție, pentru a-i convinge să vină la vot. Al doilea se referă la eforturile opoziției de a se unifica și de a acționa ca un liant solid în fața fragmentării forțelor de opoziție. „Importantă pentru noi nu este forța loviturii, ci precizia ei”, a rezumat Navalnîi într-un video pe Youtube, în care a vorbit despre corupția anticipată în rândul deputaților locali din Novosibirsk, pe care l-a filmat cu 3 zile înainte de a fi otrăvit.
În timp ce acesta se recuperează într-un spital specializat din Germania, o armată de voluntari în majoritate tineri, cum este Anna Lapty și sora ei geamănă Tatiana, continuă să îi propage mesajul pe străzile orașului. „Încercările Kremlinului de a ne speria sau de a ne submina nu fac decât să ne întărească și mai mult”, spune Tatiana. Este o stare de spirit împărtășită de echipa și susținătorii lui Navalnîi de pe întreg teritoriul Rusiei. Pentru ei, un rezultat bun la alegerile regionale are o notă personală.
Însă va avea atentatul la viața liderului opoziției același efect incandescent și asupra masei largi a votanților, se întreabă publicația Politico. Sergei Boiko, liderul echipei lui Navalnîi din Novosibirsk, are îndoieli. „Rușii nu sunt obișnuiți să își arate nemulțumirea la urnă. Ei nu percep alegerile ca pe un instrument al schimbării. Alegerile locale în special suferă de o anvergură mică. Ne bazăm pe sprijinul lui Alexei că le va spune oamenilor să iasă din case și să meargă la vot”.
Sânge proaspăt
Ca notorietate și putere de influență, Navalnîi nu are rival. Un sondaj recent al centrului independent Levada l-a plasat pe poziția a doua imediat după Putin în termeni de popularitate ca figură politică activă.
Sergei Boiko, la rândul său, concurează la alegerile locale în cadrul unei coaliții a mai multor candidați ai opoziției pe care o conduce. Coaliția include jurnaliști și activiști care anterior au făcut campanie pentru probleme ca înfrumusețarea urbană sau mai mult spațiu verde, însă s-au ținut departe de politica formală. Într-o rară etalare a unității, coaliția a adus alături oameni din tot spectrul politic, după principiul căruia Boiko îi dă glas: „dușmanul dușmanului meu îmi este prieten”. Acesta descrie coaliția ca un loc care atrage noile talente din politică. Sistemul electoral rusesc e foarte complicat și mulți nu îl înțeleg, este gândit așa în mod deliberat, mai precizează Boiko.
Coaliția din Novosibirsk nu este singurul exemplu de sânge proaspăt intrat în sfera politicii. În Voronezh, un oraș de la sud de Moscoca, Alexander Kazmin, un tânăr de 33 de ani, candidează în premieră la alegerile locale. Antreprenorul dorește ca lucrurile să se schimbe cât mai repede. „Vreau ca districtul meu să fie reprezentant de cineva care are toată inima pentru aceste locuri”, spune el.
Kazmin nu a reușit să intre pe lista finală a candidaților, după ce autoritățile electorale i-au respins foarte multe semnături de susținere. „Când candidezi ca independent, formalitățile și procedurile de înscriere sunt o problemă reală. Nimeni nu te vrea”, oftează el. Însă, adaugă acesta, „am vrut să experimentez procesul din interior, iar acum știu ce știu”. La alegerile de duminică, își va îndemna susținătorii să voteze inteligent, adică împotriva Rusiei Unite.
Dacă totuși strategia lu Nanalnîi se va dovedi triumfătoare în pofida absenței sale, întrebarea imediată este cum vor reacționa autoritățile. Opoziția se confruntă cu un paradox: cu cât vor exploata mai eficient ultimele instrumente rămase ale democrației, cu atât va fi mai presant pentru Kremlin să le contracareze. Deja unele figuri ale opoziției cred că votul din septembrie va reprezenta „ultima alegere reală” din Rusia, înaintea unui viitor estimat ca eșec. După controversatul referendum din iulie al lui Putin, autoritățile au extins perioada de votare la 3 zile, o manevră care va facilita furtul de voturi.
Totuși politologii păstrează o brumă de speranță. Există o nevoie în Rusia pentru o viață politică mai competitivă și pentru candidați și partide alternative. Oamenii se vor implica în procesul de votare dacă vor avea oportunitatea, sau în caz contrar vor ieși în stradă pentru a protesta pentru rezolvarea problemelor locale”, estimează cercetătorul în politologie Ekaterina Schulmann, relatează politico.eu.