Va fi interzis în România?! Klaus Iohannis a decis astăzi, 10 ianuarie
- Ramona Rotaru
- 10 ianuarie 2022, 21:10
Luni, președintele României, Klaus Iohannis, a decis să trimită înapoi în Parlament legea care permite împușcarea urșilor. Potrivit unui document oficial, aceasta este lipsită de claritate. De asemenea, ea prevede intervenția asupra animalelor sălbatice inclusiv în habitaclul lor, dacă se întâlnesc cu oameni.
Klaus Iohannis a decis luni să trimită înapoi în Parlament, spre reexaminare, legea care permite împușcarea urșilor bruni. Potrivit unui document publicat de Administrația Prezidențială, proiectul normativ adoptat de Parlament la finalul anului 2021 este lipsit de claritate.
Legea face referire la metodele de intervenție în imediată pentru a preveni și combate atacurile urșilor bruni asupra persoanelor sau bunurilor acestora. Președintele României a precizat în cererea de reexaminare faptul că unele dintre dispozițiile proiectului normativ sunt neclare, de natură să genereze probleme în aplicare.
„În acest context, subliniem că revine Parlamentului sarcina de a găsi un just echilibru între protejarea dreptului la viață și integritate fizică a persoanelor, pe de-o parte, și prevenirea atacurilor săvârșite de către animale sălbatice ce aparțin unor specii protejate, pe de altă parte, prin soluții legislative care să asigure un climat de siguranță în comunitățile direct afectate, dar să contribuie și la protejarea acestor specii”, se arată în postarea oficială de pe presidency.ro.
Ursul brun poate fi împușcat și în pădure, dacă se întâlnește cu un om
În cerea de reexaminare se reamintește faptul că ursul brun este o specie protejată, uciderea exemplarelor din această specie fiind posibilă, prin derogare de la obligațiile de protecție riguroasă a speciilor protejate, sub rezerva îndeplinirii condițiilor expres prevăzute la art. 16 din Directiva 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992.
În documentul oficial făcut public se mai precizează faptul că „lipsa de claritate a reglementării este de natură să genereze nu doar dificultăți de aplicare, ci și consecințe semnificative din perspectiva regimului răspunderii penale. Pe de o parte, în cuprinsul normei nu se menționează că aceasta derogă de la norma generală, iar, pe de altă parte, asimilarea situațiilor în cauză cu o stare de necesitate riscă să creeze un regim al răspunderii penale derogatoriu, distinct al persoanelor vizate, cu consecințe importante”.
Proiectul normativ adoptat de Parlament permite intervenția împotriva urșilor bruni inclusiv în habitaclul lor natural, în pădure, în munți sau poieni, dacă se întâlnesc acolo cu omul și îl pun în pericol.