Pe măsură ce varianta Omicron se răspândește ca un incendiu pe toată planeta, dr. Fauci anunță că aproape toată planeta va fi expusă la tulpină.
Anthony Fauci: „Omicron, cu gradul său extraordinar de răspândire, unul fără precedent, de transmisibilitate, va infecta în cele din urmă aproape pe toată lumea”, a declarat Dr. Anthony Fauci pentru J. Stephen Morrison, vicepreședinte senior al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.
În opinia expertului de la Casa Albă, „cei care au fost vaccinați ar fi la fel de expuși. Unii, poate mulți dintre ei, se vor infecta, dar foarte probabil, cu unele excepții, se vor descurca destul de bine în sensul că nu avea parte de spitalizare sau deces. În schimb, cei care nu sunt vaccinați „vor fi afectați de aspectul sever al acestui lucru”, a adăugat el.
Nu mai sunt dubii, Omicron are transmitere comunitară
În Statele Unite, cel puțin unul din cinci americani eligibili -- aproximativ 65 de milioane de oameni -- nu sunt vaccinați împotriva Covid-19. Peste 62% din țară a fost complet vaccinată, dar doar 23% sunt complet vaccinate și stimulate, potrivit datelor de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.
Comentariile lui Fauci au venit ca răspuns la o întrebare dacă pandemia a intrat într-o nouă fază. Fauci a răspuns: „Este posibil să fim în pragul asta chiar acum”.
OMS vine cu un anunţ şi mai tranșant: Omicron reușește „să evite imunitatea”
Varianta Omicron, care în urmă cu două săptămâni era detectată în 1,6% din noile cazuri de COVID-19 la nivel global analizate în laboratoare, reprezintă deja 58,5% din totalul noilor contagieri, depăşind astfel Delta şi devenind dominantă la nivel mondial, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Raportul notează că noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2 este capabilă „să evite imunitatea” şi că există deja contagieri inclusiv în rândul celor vaccinaţi şi al celor care au trecut prin boală şi care au dezvoltat anticorpi. OMS precizează, pe de altă parte, că „dovezi tot mai numeroase” arată că varianta Omicron cauzează forme mai puţin grave de COVID-19 decât variantele anterioare ale virusului.
Cel mai ridicat număr zilnic de contagieri din peste doi ani de pandemie corespunde zilei de 6 ianuarie, cu peste 2,6 milioane de de cazuri la nivel global - un număr care ar putea fi în realitate mai mare, potrivit OMS, ţinând cont de numărul mare de infectări diagnosticate prin teste antigen realizate la domiciliu şi care rămân neraportate.
De atunci, pragul de 2 milioane de cazuri a fost depăşit şi în alte zile şi experţii medicali nu au confirmat încă un vârf al contagierilor, deşi unele dintre primele ţări afectate de Omicron, precum Africa de Sud, par să-l fi atins deja, precizează raportul OMS, informează CNN.