Utilizatorii Facebook, ale căror date au fost accesate ilegal, pot cere despăgubiri

Meta. Sursa foto: Pixabay

Un tribunal german a decis că utilizatorii Facebook ale căror date au fost accesate ilegal în 2018-2021 au dreptul la despăgubiri, fără a fi necesar să demonstreze pierderi financiare. Decizia Curții Federale de Justiție din Karlsruhe recunoaște că breșa de securitate care a dus la pierderea controlului asupra datelor personale poate fi un motiv suficient pentru compensații.

Breșa de securitate și cererile utilizatorilor

Breșa de securitate a permis accesarea datelor prin funcția de căutare a prietenilor de pe Facebook, afectând aproape șase milioane de utilizatori din Germania. Reclamanții solicită despăgubiri de aproximativ 1.000 de euro fiecare, însă instanța a sugerat că suma de 100 de euro ar fi mai adecvată, scrie Reuters.

La acest moment, potrivit instanței din Karlsruhe, instanța inferioară trebuie să vadă dacă anumite condiții de utilizare ale Facebook au fost transparente și inteligibile și dacă a existat consimțământul utilizatorilor pentru utilizarea datelor lor. Practic, cazul a fost trimis spre rejudecare instaței inferioare, care în funcție de direcțiile trasate prin hotărârea pronunțată de instanța din Karlsruhe va reanaliza cauza.

Aproximativ șase milioane de utilizatori ai Facebook din Germania au fost afectați de scurgerea de informații.

Instagram. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Răspunsul Meta și implicațiile juridice

Meta a refuzat inițial să plătească despăgubiri, argumentând că breșa de securitate nu a provocat utilizatorilor daune concrete. Purtătorul de cuvânt al companiei a declarat că această hotărâre contrazice o decizie recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Un purtător de cuvânt al Meta a spus că decizia BGH este „incompatibilă cu jurisprudența recentă a Curții Europene de Justiție, cea mai înaltă instanță din Europa”. „Pretenții similare au fost deja respinse de 6.000 de ori de către instanțele germane, un număr mare de judecători hotărând că nu există condițiile necesare pentru răspunderea civilă sau pentru solicitarea daune”, a spus purtătorul de cuvânt. „Sistemele Facebook nu au fost sparte în acest incident și nu a existat o încălcare a confidențialității datelor.”

Decizia poate stabili un precedent pentru cazuri similare, subliniind importanța protecției datelor personale și a responsabilității companiilor în gestionarea acestora.