Evenimentul ZileiPoliticaUSR, Barna şi Cioloş, încolțiți de instanță! Actul ultradelicat le poate ruina carierele

USR, Barna şi Cioloş, încolțiți de instanță! Actul ultradelicat le poate ruina carierele

USR, Barna şi Cioloş, încolțiți de instanță! Actul ultradelicat le poate ruina carierele
Liderii Alianţei USR-PLUS, Dan Barna şi Dacian Cioloş, sunt vizaţi de câteva dezvăluiri incendiare lansate de deputata PSD Mirela Furtună, care anunţă că ambii politicieni ascund un adevăr ce poate cântări foarte greu la viitoarele alegeri parlamentare.

Într-un comunicat de presă, Mirela Furtună acuză faptul că USR refuză să spună cum cheltuie banii publici. Reprezentanta social-democraţilor subliniază că „partidul condus de Dan Barna şi Dacian Cioloş refuză în mod ostentativ să răspundă la solicitări cu privire la modul în care cheltuie banii publici”.

În sprijinul acuzaţiilor sale, Mirela Furtună susţine că USR nu îşi onoarează angajamentele luate faţă de propriii alegători în momentul în care a promis promis că va fi transparent şi va face publice toate cheltuielile. De asemenea, deputata reaminteşte că USR a promis instituţii publice „de sticlă”, dar refuză să răspundă unei solicitări adresate în baza Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Cristian Dide poate răpune USR în instanţă

În prim-plan apare cunoscutul protestatar #rezist Cristian Dide, care este un susţinător înfocat al formaţiunii conduse de Dan Barna. Totuşi, pornind de la un aspect legat de o solicitare despre modul în care USR cheltuie anumite fonduri cu organizaţia din Bucureşti, Dide a ajuns să dea în judecată chiar partidul pe care îl simpatizează.

„Cine ştie, or fi uitat să spele geamurile şi acum nu se mai vede nimic prin ele, de aceea au devenit cam opaci. (n.r. – Barna şi Cioloş). Solicitările cu privire la modul în care USR cheltuie banii primiţi din subvenţiile publice şi salariile pe care le plăteşte angajaţilor au fost adresate în iunie anul curent de cunoscutul haştagist Cristian Dide, un mare susţinător al USR-ului.

Observând că nu primeşte răspuns la solicitările sale, a solicitat instanţei să oblige USR-ul să-şi mai spele geamurile. Instanţa i-a dat dreptate lui Dide şi a obligat USR să facă publice datele solicitate de acesta. Evident că USR, fiind un partid transparent, a luptat până la final pentru a bloca accesul la informaţii, a făcut apel la decizia instanţei, însă a pierdut şi apelul”, a transmis Furtună în comunicatul remis Agerpres.

Ce salarii oferă USR Bucureşti?

În continuarea atacurilor dedicate celor doi lideri ai Alianţei USR-PLUS, deputata PSD aminteşte că formaţiunea al cărei preşedinte este Dan Barna riscă să fie executată silit. Acest scenariu ar dăuna grav planurilor politice pe care Barna şi Cioloş le au pentru viitoarele alegeri parlamentare şi implicit carierelor acestora.

„Chiar şi în aceste condiţii, USR Bucureşti a tergiversat punerea la dispoziţie a salariilor pe care le oferă propriilor angajaţi. Cristian Dide a anunţat public că dacă USR nu va respecta hotărârea judecătorească definitivă, se va adresa unui executor judecătoresc şi va executa silit formaţiunea condusă de Dan Barna.

Solicitările cu privire la salariile plătite din bani publici de USR Bucureşti vin în contextul în care există suspiciuni întemeiate că unele dintre acestea sunt nejustificat de mari. Subliniez că USR nu se află la prima încercare de a bloca accesul la informaţiile cu privire la modul în care cheltuie banul public”, a notat Furtună.

Ceva e putred şi la USR Bacău

„O situaţie similară întâlnim şi la USR Bacău, care a pierdut în primă instanţă un proces similar, dar a făcut apel la sentinţă, probabil pentru a mai trage de timp. La Bacău, chiar fostul lider al filialei USR a făcut demersurile în baza Legii 544/2001 şi a atacat în instanţă filiala din cauza refuzului acesteia de a-i pune la dispoziţie informaţiile solicitate.

Acesta a explicat că una dintre mizele demersului său era transparenţa căci, spune el, banii primiţi de la stat, precum şi banii împrumutaţi de membrii partidului (pe care aceştia îi recuperează ulterior din subvenţii) pot ajunge adesea la firme de casă ale liderilor din partid. Una dintre informaţiile solicitate de fostul lider USR Bacău se referă la un împrumut în valoare de 93.000 de lei acordat de fostul deputat Lucian Viziteu partidului.

Citez din încheierea instanţei de fond: «(…) Dacă există un contract de împrumut pentru suma de 93.000 de lei acordat Partidului USR de către Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, iar în caz afirmativ să îi comunice o copie a acestui contract reclamantului şi să precizeze care a fost destinaţia sumei de 93.000 de lei împrumutată de către USR Bacău de la persoana fizică Lucian Daniel Stanciu -Viziteu»”, se mai arată în comunicat.

USR „sifonează banii publici”?

În finalul comunicatului de presă în care i-a criticat dur pe Cioloş şi Barna, Mirela Furtună îi acuză pe cei doi de o ipocrizie cum rar i-a fost dat să vadă chiar şi în politica din România. „USR este acuzat, practic, că foloseşte mijloace neordotoxe prin care sifonează banii publici pentru a-şi fideliza anumiţi oameni sau pentru a-şi îmbogăţi actuali lideri de fialiale

Vedem cum USR a folosit tema corupţiei şi a transparenţei în mod mincinos, pentru a atrage susţinători, dar acţionează împotriva acestor principii prin toate mijloacele posibile.

Sunt convinsă că liderii USR îşi doresc să ascundă aceste informaţii, care îi pot incrimina, până cel puţin după alegerile parlamentare”, a încheiat deputata PSD.

sursa: Agerpres

 

 

 


Accesează: