ANALIZĂ EVZ: USL, o alianţă de 44%

ANALIZĂ EVZ: USL, o alianţă de 44%

Prima confruntare electorală test în vederea alegerilor din 2012 a fost pierdută de alianţa PSD -PNL-PC. Scorul confruntării dintre Putere şi Opoziţie este de 48% la 44%.

Pentru USL, o alianţă politică care pretinde că ar avea (potrivit sondajelor proprii) o cotă electorală de peste 70% nu doar la nivel naţional, ci în fiecare din judeţele României, rezultatele alegerilor de duminică sunt "sub aşteptări", dacă am folosi termenii lui Crin Antonescu, sau, mai direct spus, o înfrângere usturătoare.

PDL, număr dublu de voturi faţă de 2008

Din cei 54.058 de votanţi din Maramureş şi Neamţ care au venit duminică la urne, USL au ales doar 23.522. Adică 43,51%! Un scor destul de îndepăratat de cele 50 de procente în baza cărora Victor Ponta şi Crin Antonescu clamează dreptul de a desemna premierul. În acest timp, PDL, partidul de guvernământ cotat în sondaje cu 17-20%, a fost ales în cele două judeţe de 25.705 alegători (47,55%). La asta se poate adăuga că PDL a obţinut în colegiul din Neamţ 17.186 de voturi, mult mai mult faţă de 2008, când a strâns 7.554 de voturi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un deputat la PDL, altul la USL. Rezultatele ar putea da impresia unui echilibru între putere şi opoziţie. Nu aşa stau lucrurile.

La Neamţ, eşecul USL a fost mai mult decât explicit. În primul rând, opoziţia a pierdut un deputat. La viitoarea moţiune de cenzură, Ponta şi Antonescu vor trebui să convingă un parlamentar în plus să susţină demiterea guvernului Boc. În al doilea rând, acest loc de deputat a fost pierdut într-o zonă a opoziţiei, colegiul din Neamţ fiind ocupat de Victor Surdu (PSD).

Chiar dacă judeţul este considerat un fief portocaliu, PSD şi PNL s-au lăudat că au câştigat majoritatea, iar dominaţia baronului Pinalti e pe sfârşite.

Semieşecul de la Maramureş

La Maramureş, este adevărat, USL a câştigat. Dar la limită. Şi tot într-un fief al opoziţiei. Candidatul PSD-PNL a obşinut cu greu 42%, departe de scorul de peste 70% pe care susţin că îl au la nivelul judeţului.

Oricât ar acuza cei doi lideri ai USL fraudarea alegerilor, faptul că s-au confruntat cu "partidul stat" şi trădările din propriile rânduri, alianţa dintre PSD şi PNL este departe de a-şi atinge scopul: debarcarea PDL de la guvernare. Aceste scuze au fost invocate de toate partidele şi politicienii care au pierdut alegerile, ultimul fiind cazul Lui Mircea Geoană. Dar asta nu a schimbat statutul de învinşi.

"Votul din 21 august capătă o semnificaţie politică - semnal pentru alegerile din 2012. Firesc ar fi ca aceşti doi candidaţi ai PSD să fie învingători. Este în acelaşi timp şi un test pentru electorat, dacă mai poate suporta guvernarea PDL care a provocat atâtea suferinţe categoriilor cele mai largi de cetăţeni", comenta Ion Iliescu semnificaţia alegerilor în urmă cu o săptămână. REZULTATE

Alegerile în cifre

NEAMŢ Total voturi valabil exprimate: 31.949 Prezenţă: 55.7% 1. Adrian Rădulescu (PDL): 17.186 de voturi (54,9%), 2. Liviu Harbuz (USL): 14.089 voturi (44,05%).

MARAMUREŞ Total voturi valabil exprimate: 22.109 Prezenţă: 28,46% 1. Florin Tătaru (USL) 8.488 voturi. 2. Mariana Pop (PDL) 6.529 3. Mircea Dolha (Partidul Ecologist) 3739 4. Horsza Felician (PRM) 450.

VASILE DÂNCU

"Nu e un eşec pentru USL. Până în 2012 mai e timp" Carmen Vintilă

Rezultatele de duminică nu pot fi considerate un eşec pentru USL, spune sociologul Vasile Dâncu. Potrivit acestuia, deşi PSD şi PNL s-au înscris în această cursă cu candidaţi comuni, USL s-a luptat în aceste alegeri cu un partid aflat la putere.

"USL a câştigat un colegiu (candidatul USL, Florin Tătaru a câştigat un fotoliu de deputat în Maramureş - n.r.). Asta este important. USL s-a luptat cu puterea care are alte mijloace, are cohorte de miniştri care se duc în teritoriu şi taie panglici, fac promisiuni. Nu e uşor când eşti în opoziţie să te lupţi cu puterea. Oricine este la putere are mijloace în plus în România, unde electoratul este uşor de câştigat, de cumpărat", a spus Dâncu.

Acesta a adăugat că USL a câştigat alegerile în colegiul unde avea un candidat mai slab, dar că asta ţine de organizare. "Alegerile de ieri au fost un test nereprezentativ, a fost mai mult o evaluare de comunicare", mai susţine Vasile Dâncu.

"Niciunul dintre cele două colegii nu spun nimic despre România. În Neamţ avem un colegiu rural, iar în Maramureş unul rural-urban. În ultima vreme aici s-au creat modificări. Pinalti, Cherecheş s-au mutat la alte partide şi odată cu ei electorate. Nu este un test relevant, sociologic vorbind", a mai spus Dâncu.

Totodată, acesta a subliniat că deşi par foarte aproape alegerile de anul viitor, în perioada de timp care urmează vor urma multe evenimente, migraţia politică fiind un factor important care va influenţa în mod clar rezultatele alegerilor.

"Am văzut că niciun partid nu vrea să blocheze mişcarea electorală spre ciolan. Este o boală a democraţiei şi asta va influenţa. Va exista o migraţie politică inclusiv de lideri. În toată clasa politică se va estompa mesajul datorită acestei migraţii politice", a conchis Dâncu.

SEBASTIAN LĂZĂROIU

"Probabilitatea ca USL să ia 50% este zero"

"Dacă în cele două colegii din Neamţ şi Maramureş, care erau colegii unde PSD câştigase, dacă în fiefurile lor au obţinut maxim 45%, înseamnă că media USL pe toate colegiile ar fi fost de 37% , chiar 36%", apreciază sociologul Sebastin Lăzăroiu, ministrul Muncii. Acesta spune USL este departe de obiectivul propus - 50% plus unul.

"Ieri au fost alegeri în cele mai favorabile colegii ale USL, pentru că erau parlamentari care s-au retras din Uniune. Care e probabilitatea ca USL să fi luat 50% ieri, dacă erau alegeri generale?", a întrebat ministrul Muncii, dând tot el răspunsul: zero!.

"Având în vedere că media întotdeauna e mai mică decât maximul, probabilitatea era zero. Probabilitatea ca USL să ia 50% când în cele mai bune colegii ia 45% este zero", a arătat Lăzăroiu. Ministrul a subliniat, făcând referire la sondajele interne comandate de USL unde Uniunea era cotată cu 70%, că "una este sondajul, alta alegerile". "Liderii USL ar trebui să fie puşi pe gânduri dacă nici în cele mai bune colegii ale lor nu pot depăşi 45%", a spus el previzionând că nu-i mai vede mult timp împreună deoarece în această formulă îi aşteaptă ani grei de opoziţie.

Totodată, Lăzăroiu a pus sub semnul întrebării utilitatea postului Antena 3 implicat activ de partea USL în campania acestor alegeri parţiale, dorind să arate că e decisivă pentru obţinerea procentului de 50% plus unu care să-i aducă pe liderii opoziţiei la putere, dar şi pentru cele 20 de posturi negociate de PC.

"La ce a fost utilă Antena3? Şi de ce USL le dă 20 de locuri celor de la PC?", a întrebat retoric Lăzăroiu, precizând că în lunile următoare ar trebui să asistăm la o perioadă de reflecţie, la nişte decizii luate în USL. "Este o construcţie neviabilă, obiectivul lor de 50% este nerealizabil", a subliniat Lăzăroiu.

CITIŢI ŞI:

  • Traian Băsescu: "USL este şi va fi un eşec electoral" 
  • Elena Udrea: PSD, specialist în fraude electorale
  • Ponta caută primarii trădători ai PSD pentru a-i exclude
  • PDL Maramureş explică sacrificarea victoriei în alegeri pe altarul reformei
  • Sever Voinescu: Ponta să se ţină de cuvânt şi să anuleze alegerile din Maramureş
  • NEAMŢ. USL a pierdut alegerile în patru comune conduse de PSD şi PNL