După consensul de dimineață de la Cotroceni pe legea privind retenția datelor cu caracter personal, parlamentarii PSD și PNL s-au pus de acord asupra unor proiecte de lege esențiale, ca în vremurile trecute
Trei legi electorale, printre care şi cea a alegerilor locale, dar şi respingerea unei cereri de reexaminare a fostului preşedinte Traian Băsescu, prin care atribuţiile ANI sunt amputate, au fost doar câteva dintre legile pe care Camera Deputaților le-a adoptat, ieri, pe bandă rulantă, în calitate de for decizional.
ANI, lovită de parlamentari
Astfel, deputaţii au respins o cerere de reexaminare a legii 51 din 2006 formulată de fostul preşedinte Traian Băsescu, păstrând astfel forma votată anul trecut în Parlament, prin care primarii și președinții de Consilii Județene pot să facă parte din Consiliile de administrație al companiilor de utilități publice. Aceasta a înregistrat 227 de voturi pentru, 88 abţineri şi 3 voturi împreună. Liberalii au fost cei care s-au abţinut, în condiţiile în care, în urmă cu două săptămâni, preşedintele Klaus Iohannis transmitea un mesaj la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor prin care cerea „clarificarea” regimului incompatibilităţilor. „Lipsa de claritate a legislaţiei, cum este, spre exemplu, cazul celei privind incompatibilităţile, afectează administraţia şi capacitatea sa de a lucra în serviciul comunităţii”, susţinea în mesajul său şeful statului.
Consens pe legile electorale
De asemenea, numărul de voturi exprimate pe cele trei legi electorale demonstrează consensul la nivelul PSD și PNL. Astfel, reexaminarea legii privind finanţarea partidelor solicitată de preşedintele Iohannis a întrunit: 296 voturi „pentru”, 15 abţineri şi doar 6 voturi „împotrivă”. Cele două mari partide au căzut de acord şi asupra legii partidelor, principala prevedere stipulând constituirea unui partid doar din 3 membri, dar şi reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea unui partid în alegeri. Cea mai semnificativă înţelegere vizează însă legea alegerilor locale.
Primari, aleși dintr-un tur
Astfel, parlamentarii au căzut de acord ca primarii să fie aleși într-un singur tur și președinții de CJ să fie aleși indirect. „PNL a votat în favoarea tuturor legilor electorale. Ne păstrăm rezervele pentru alegerea primarilor într-un singur tur, preferinţa noastră a fost pentru alegerea în două tururi de scrutin, evaluând însă avantajele acestui proiect am considerat că merită un vot pentru că reprezintă un pas înainte”, a justificat Mihai Voicu, preşedintele Comisiei de Cod Electoral, votul PNL.
Zgonea și-a securizat scaunul
Plenul Camerei a adoptat și proiectul de modificare a Regulamentului acestui for, care prevede că președintele Camerei nu poate fi revocat decât de liderul grupului parlamentar din care face parte. Până acum, Regulamentul spunea că preşedintele acestui for şi orice alt membru al Biroului permanent pot fi revocaţi înainte de expirarea mandatului cu votul majorităţii deputaţilor.
Laura Georgescu rămâne la șefia CNA
Tot ieri, Camera Deputaţilor a respins şi modificarea Legii audiovizualului prin care se poate demite șeful CNA. Decizia Camerei este cu atât mai surprinzătoare cu cât Comisia de cultură a Camerei Deputaților a dat aviz favorabil proiectului.Soluţia cea mai bună pentru alegerea preşedintelui CNA este cea care se aplică la CSM, şi anume, din rândul membrilor CNA să fie ales un preşedinte pentru maximum un an, cu mandat care nu poate fi reînnoit, consideră Ponta.
Bani pentru partide, prin bancă
Cererea de reexaminare a preşedintelui Iohannis privind finanţarea partidelor a fost admisă. Unul dintre amendamente stipulează că partidele contractă împrumuturi numai prin acte autentice notariale, sub sancţiunea nulităţii absolute, în contract prevăzânduse modul şi termenul de restituire al acestora, iar termenul de restituire nu poate fi mai mare de trei ani. Un alt amendament prevede că restituirea împrumuturilor se poate face numai prin virament bancar, iar împrumuturile care nu sunt restituite în termenul prevăzut de lege se constituie în donaţii.
Ofi cial SUA, la Parlament
Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Dean Thompson, s-a aflat , ieri, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în prezenţa premierului Victor Ponta. Oficialul american a părăsit Parlamentul fără să facă nicio declaraţie. Ulterior, Ponta a precizat că a discutat cu Thompson despre conferința Cyber Security, care se va ține, săptămâna viitoare, la Parlament. Ambasada SUA a precizat însă, ieri, că urmăreşte îngrijorările generate de amendamentele propuse la CP și CPP, subliniind că orice modificări trebuie analizate cu atenţie de toate părţile interesate, pentru a se asigura că nu subminează progresele recente obţinute în consolidarea statului de drept.