USL persistă în mituirea societăţii civile. Ambalează oferta în denigrarea jurnaliştilor

USL persistă în mituirea societăţii civile. Ambalează oferta în denigrarea jurnaliştilor

Demascată de “jurnalişti apropiaţi de PDL", conducerea USL insistă în mituirea societăţii civile prin asigurarea finanţării ONG-urilor de la bugetul de stat, în vederea asigurării unui “grad ridicat de independenţă". Ambalează oferta “nu promitem nimic din ce nu am putea realiza" în "tentativa jurnaliştilor apropiaţi de PDL şi de Traian Băsescu de a bloca ideea de dialog dintre partide şi societatea civilă".

Uniunea Social Liberală (USL) reacţionează după ce a fost demascată de presă cum încearcă să mituiască societatea civilă, printr-o promisiune adresată ONG-urilor, de a le finanţa de la bugetul de stat, atunci când va ajunge la Putere, în vederea asigurării unui “grad ridicat de independenţă".

Liderii Victor Ponta şi Crin Antonescu nu numai că nu neagă sau regretă “oferta", ba chiar o reafirmă. “Nu promitem nimic din ce nu am putea realiza", se menţionează într-un Comunicat dat astăzi publicităţii de către USL. Bineînţeles, ne asigură liderii USL, cu “intenţia", altminteri una “sinceră", ca “societatea civilă să devină cât mai puternică, fără influenţe politice de niciun fel".

Iar demascarea lor, consideră liderii USL, este, evident, o “tentativă a jurnaliştilor apropiaţi de PDL şi de Traian Băsescu de a bloca ideea de dialog dintre partide şi societatea civilă".

Majoritatea liderilor ONG-urilor au respins public oferta. “Dorinţa de dialog cu societatea civilă a clasei politice este lăudabilă, chiar dacă vine după ani de zile de ignorare şi minimalizare a eforturilor acesteia în procesul de reformă. Dialogul este inevitabil - nu numai pentru politicieni, ci şi pentru ONG-uri, pentru că este singura soluţie democratică de ieşire din blocajul actual. Importante sunt însă cadrul în care se derulează şi agenda. În ceea ce priveşte cadrul, o parte dintre ONG-uri şi-au făcut deja cunoscută poziţia: el trebuie să fie instituţional (nu e loc de prieteşuguri şi înţelegeri mărunte), trebuie să rezulte în decizii cu putere executorie (lucruri care se îmtâmplă mâine, situaţii care se îmbunătăţesc vizibil în termen foarte scurt) şi transpartinic (nu poate fi confiscat sau revendicat de nicio forţă politică în interes propriu)". Ioana Avădani, Centrul pentru Jurnalism Independent “Grupul de organizaţii care susţin mişcarea din Piaţa Universităţii şi din celelalte localităţi din ţară şi străinătate a facut cunoscută o listă de revendicări pe care întrega clasă politică va trebui să le ia în considerare. Orice discuţie privind reabilitarea mecanismelor democratice în România nu poate să înceapă înainte ca manifestanţii din Pieţe să fi primit satisfacţie. Ei, se ştie, cer măsuri importante din partea puterii: demisia preşedintelui, a Guvernului, alegeri anticipate, investigarea abuzurilor Jandarmeriei. Atunci când Piaţa va fi considerat că a primit satisfacţie, vom începe dialogul cu întreaga clasă politică. Nu vom începe cu PDL sau cu USL - structuri care ne-au lansat diverse forme de invitaţii -, ci deodată, cu reprezentanţi ai tuturor partidelor, într-un cadru instituţional care există în curtea Parlamentului." Mircea Toma, Agenţia de Monitorizare a Presei "Ni s-a părut un moment total nepotrivit. Într-adevăr, ONG-urile au solicitat, demult, să existe și finanțare din partea statului. Gândiți-vă că printre ONG-uri se numără Caritas, Salvați Copiii și altele de gen, a căror misiune este aceea de a ajuta societatea și care au nevoie de finanțare, pentru că, altfel, o să dispară. Problema intervine atunci când vorbim de ONG-urile watch-dog, câini de pază ai democrației, a căror misiune este aceea de a critica Guvernul, autoritățile, atunci când greșesc. Aici este, într-adevăr, mai greu" Ionuț Sibian, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

CITIŢI ŞI:

Ne puteți urmări și pe Google News