USL cere sesiune extraordinară și alegeri anticipate. Dușa: Se va propune data de 23 ianuarie
- Carmen Vintil ă
- 16 ianuarie 2012, 14:31
Liderii USL, Victor Ponta, Crin Antonescu și Daniel Constantin solicită convocarea unei sesiuni extraordinare și declanșarea alegerilor anticipate. Ei reclamă tensiunile fără precedent manifestate în rândurile populației și "degringolada" din interiorul Puterii în fața protestelor de stradă, pentru a motiva necesitatea acestei sesiuni parlamentare.
Update 15:26: USL va cere o anchetă administrativă şi parlamentară privind acţiunea MAI la protestele de sâmbătă din Piaţa Universităţii din Bucureşti, apreciind că a existat "o reacţie exagerată a forţelor de ordine în raport cu protestatarii'.
Totodată, USL se declară solidară cu protestatarii aflaţi în stradă, dar condamnă orice fel de violenţă şi incitare la violenţă şi face un apel la adresa Jandarmeriei şi a instituţiilor cu atribuţii în domeniul ordinii publice să dovedească "respect faţă de cetăţeni şi dreptul lor fundamental de a protesta în mod paşnic împotriva unui regim din ce în ce mai abuziv". Update 14: 35: Liderii grupurilor parlamentare ale USL din Senat şi Camera Deputaţilor vor cere mâine Birourilor permanente convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pe 23 ianuarie, a anunțat liderul deputaților PSD, Mircea Dușa.
"În condiţiile în care România arată astăzi ca o ţară neguvernată, singura soluţie raţională este declanşarea rapidă a alegerilor anticipate, pentru a avea un nou Parlament şi un nou Guvern, legitimate de votul popular şi pentru a reveni la normalitate", susțin liderii USL într-un comunicat de presă. USL susţine că sesiunea parlamentară extraordinară este necesară pentru a se dezbate situaţia politică actuală şi "tensiunile sociale fără precedent" şi să genereze o soluţie politică care să preîntâmpine escaladarea acestor tensiuni. "PDL nu este în stare să-și recunoască eșecul"
"USL constată absenţa totală a autorităţilor şi atitudinea incalificabilă a actualei puteri, care, în locul unei reacţii responsabile şi raţionale, în faţa protestelor publice, nu ne-a oferit decât intevenţia jenantă a unui politruc de mâna a doua, precum Sever Voinescu. Din păcate, nici măcar în ceasul al doisprezecelea, când oamenii au fost nevoiţi să iasă în stradă pentru a-şi cere drepturile şi pentru a protesta împotriva anilor de umilinţă şi sfidare la care au fost supuşi de actuala putere, PD nu este capabil să-şi recunoască eşecul, să renunţe la discursul propagandistic şi populist, la atacurile penibile împotriva opoziţiei şi la jignirea poporului român. Faptul că Preşedintele, Primul-Ministru şi membrii Guvernului se ascund de opinia publică arată degringolada din tabăra puterii. Acesta este sindromul unui sfârşit de regim, când cei mai înalţi reprezentanţi în stat nu mai au curajul să apară public şi când se recurge la violenţă în locul raţiunii şi dialogului", se arată în comunicatul dat publicităţii de USL. Potrivit Regulamentului, sesiunea extraordinară poate fi cerută de președintele României, de Birourile permanente sau de cel puțin o treime din numărul total al parlamentarilor. Cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare se face în scris şi va cuprinde ordinea de zi, precum şi perioada de desfăşurare a sesiunii.
Neaprobarea de conducerile celor două Camere a ordinii de zi solicitate împiedică ţinerea sesiunii extraordinare.