USL are mai multe victorii la Curtea Constituţională decât PDL

USL are mai multe victorii la Curtea Constituţională decât PDL

Curtea Constituţională, acuzată de politizare de către actuala Putere, a făcut mai multe zile negre fostului guvern.

O simplă cercetare a deci­zi­ilor luate de Curtea Consti­tu­ţională a României (CCR), în ultimii ani, în componenţa actuală, arată că judecătorii au luat mai multe decizii nefavorabile lui Traian Băsescu sau fostului guvern PDL. CCR, în dezacord cu Băsescu

Cea mai importantă decizie luată de CCR împotriva lui Traian Băsescu s-a referit la propunerile acestuia de modificare a legii fundamentale. În iunie 2011, a fost considerată neconstituţională eliminarea articolului potrivit căruia "caracterul licit al dobândirii averii se prezumă" şi s-a respins şi limitarea imunităţii parlamentare.

În ianuarie 2012, Curtea Consti­tuţională a dat o lovitură proiectului PDL de eutanasiere a câinilor, apreciind că o astfel de lege ar aduce atingere "demnităţii umane".

Ne puteți urmări și pe Google News

În martie 2012 a respins legea lustraţiei, iar în mai 2012 a stabilit că a fost neconstituţională măsură de a reţine CAS din pensiile care depăşeau un anumit plafon. Această ultimă decizie a fost salutată de USL, care a anunţat că va returna imediat banii reţinuţi pensionarilor.

În anul 2010, o decizie a CCR a dat o serioasă lovitură eforturilor de limitare a corupţiei şi de ridicare a mecanismului de cooperare şi verificare (MCV): legea de organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate a fost declarată neconstituţională în integritatea sa. Printre cei care au votat atunci pentru desfiinţarea de facto a ANI au fost şi cei consideraţi acum "oamenii lui Băsescu" - Augustin Zegrean, Iulia Moţoc şi Petre Lăzăroiu.

O decizie a CCR a schimbat, în 2010, întreaga politică economică a guvernului Boc: CCR a considerat că este neconstituţională măsura reducerii pensiilor cu 15%. Urmare a acestei decizii, Executivul a fost nevoit să acopere deficitul bugetar prin creşterea TVA de la 19 la 24%. Tot atunci, CCR a susţinut că recalcularea pensiilor magistraţilor ar încălca legea fundamentală. PDL nu s-a atins de PSD-işti

Încă din primăvara anului 2005, Alianţa D.A. a încercat să-i schimbe pe Nicolae Văcăroiu şi Adrian Năstase, de la conducerea Senatului, respectiv a Camerei Deputaţilor. Primul pas a fost modificarea regulamentului, pentru ca cei doi să poată fi schimbaţi când se constituie o nouă majoritate parlamentară, la propunerea majorităţii deputaţilor. Articolul a fost declarat neconstituţional de către Curte, în noiembrie 2005.

Adrian Năstase a fost înlocuit cu liberalul Bogdan Olteanu doar după ce şi-a dat demisia, pe fondul acuzaţiilor de corupţie.

În martie 2010, liderilor senatorilor PDL, Traian Igaş, a anunţat că vrea schimbarea lui Mircea Geoană de la preşedinţia Senatului. Partidul său a abandonat acest demers, realizând că s-ar fi lovit de deciziile Curţii Constituţionale. Geoană a pierdut pre­şedinţia Senatului pentru că nu l-a mai susţinut propriul partid, PSD. Cea mai grea lovitură dată de judecători lui Băsescu şi Boc a fost blocarea reducerii pensiilor cu 15%

"Dacă preşedintele transmite populaţiei: «dom'le, Curtea Constituţională sau instanţele spun ceva, eu nu le respect», ce va înţelege cetăţeanul?" VICTOR PONTA, premier, 2011 Citiţi şi:

  • Crin Antonescu: "CCR, în actuala ei componenţă, este o ruşine"
  • USL vrea propria Curte Constituţională. "Actuala componenţă e o ruşine"
  • Curtea Constituţională: Se încalcă în mod flagrant Constituţia şi democraţia!
  • Traian Băsescu: "Ţinta finală a majorităţii parlamentare este punerea sub control a Justiţiei" | VIDEO
  • Guvernul a restrâns atribuţiile CCR. Preşedintele poate fi suspendat fără avizul Curţii