Evenimentul Zilei > Actualitate > CULMEA IPOCRIZIEI! USL a votat împotriva propriei legi de mărire a salariilor
CULMEA IPOCRIZIEI! USL a votat împotriva propriei legi de mărire a salariilor

CULMEA IPOCRIZIEI! USL a votat împotriva propriei legi de mărire a salariilor

Senatorii USL au respins aducerea salariilor bugetarilor la nivelul celor din 2010, precum şi majorarea pensiilor, promisiuni pe care Uniunea le-a făcut când era în Opoziţie.

Iarna nu-i ca vara şi nici opoziţia ca guvernarea. Aşa se face că, în Senat, USL a votat împotriva unui proiect legislativ propriu, pe care îl susţinuse când era în Opoziţie.
Mai concret, luni seara, senatorii Puterii au respins un proiect de lege iniţiat de deputatul PSD Ion Cindrea.
Acesta prevedea reconstituirea salariilor bugetarilor la nivelul dinaintea tăierilor din 2010, indexate cu rata inflaţiei, majorarea punctului de pensie şi dezgheţarea angajărilor în sectorul bugetar, toate promisiuni făcute de USL în perioada când se afla în Opoziţie.
Obiecţiile lui MRU, preluate de USL
Proiectul de lege a fost iniţiat în februarie 2012. În aprilie, Guvernul Ungureanu transmitea un punct de vedere negativ, explicând că efectul cumulat al măsurilor s-ar duce la 4,8% din PIB.
USL a dărâmat guvernul Ungureanu, dar i-a păstrat punctul de vedere asupra acestei legi, preluat, de altfel, cu tot cu argumetaţie, de secretarul de stat de la Finanţe, Liviu Voinea, la dezbaterea în plen.
În schimb, senatorii PSD şi PNL au votat, tot ieri, Ordonanţa prin care bugetarii primesc 8% la salariu. Cel mai vehement critic al conduitei USL a fost senatorul PDL Dumitru Oprea. Acesta nu a ezitat să le reamintească parlamentarilor Puterii că altfel vorbeau când erau în Opoziţie.
"Acţiunea asta a fost îndelung dezbătută de colegii din guvernarea actuală, solicitând vechii guvernări ca restituirea drepturilor băneşti să se realizeze deodată, cu procentul complet. Nu înţeleg de ce acum, la guvernare, nu oferă majorarea solicitată acum trei luni", a declarat acesta.
Senatorul PDL a reamintit că, înainte de plecare, guvernul Ungureanu identificase resurse pentru majorarea cu 15% a salariilor bugetarilor. În replică, Liviu Voinea a invocat, în numele guvernului, moştenirea dezastruoasă.
"Nu au fost prevăzute în bugetul pe 2012 resurse bugetare pentru creşterea salariilor nici cu 15%, nici cu 8%, nici cu 1%", a spus el, precizând că, în urma negocierilor cu FMI s-a agreat creşterea salariilor în două tranşe, cea de-a doua urmând să fie acordată în decembrie, dacă Fondul va vedea "că guvernul acţionează responsabil".
"Aţi promis 15% şi poporul aşteaptă 15%"
"Faţă de ceea ce spuneaţi public că e în bugetul României, noi am găsit o mare gaură", a sărit şi senatorul PSD Şerban Valeca.
"Nu ştiu cum de la USL s-au nimerit numai găurile din şvaiţer", a contraatacat Oprea. "Dumneavoastră aţi cerut 15% şi poporul aşteaptă 15%. Atunci de unde aveaţi sursele?".
Pe parcursul discuţiilor, senatorul PDL a mai salutat "poziţia actualului guvern, care recunoaşte şi FMI, şi Banca Mondială", după ce "în urmă cu câteva luni vorbea despre ei ca despre duşmanii poporului român".
În ajutorul reprezentantului guvernului a venit şi senatorul liberal Varujan Vosganian. Acesta a admis "că în preajma moţiunii de cenzură liderii USL au vorbit despre această majorare".
Vosganian a spus însă că a existat o presiune fiscală pe buget. "Mă bucur că vorbiţi despre o presiune fiscală, nu de presiunea străzii. Oamenii din stradă aveau dreptate, şi acum au dreptate, dar nu le-o mai daţi", nu s-a lăsat Oprea, făcând aluzie la felul în care USL a încercat să exploateze, de-a lungul ultimilor ani, mişcările de protest ale categoriilor sociale afectate de tărierile salariale.
"Nu înţeleg de ce acum, la guvernare, USL nu oferă majorarea solicitată acum trei luni. Nu ştiu cum de la USL s-au nimerit numai găurile de la şvaiţer. "
DUMITRU OPREA, senator PDL

Citiţi şi:

  • Ungureanu: Am emoţii să ştiu cum pot să fac să reîntregesc …
  • Ponta: Ungureanu nu a lăsat bani pentru mărirea salariilor bugetarilor
  • Situaţia economică permite revenirea salariilor. Fondul de 5 miliarde