USL 2? Anunţ-bombă despre o alianţă PSD-PNL! Toţi vor reacţia lui Orban

USL 2? Anunţ-bombă despre o alianţă PSD-PNL! Toţi vor reacţia lui Orban

La 9 ani distanţă de când politica românească era marcată de înfrăţirea stângii cu dreapta, Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a lansat un anunţ care arată că acea ideea n-a dispărut complet.

La 3 zile de la finalul alegerilor locale, Biroul Permanent Naţional (BPN) al PNL se va reuni în şedinţă la sediul central al formaţiunii, iar printre temele de discuţie apare şi PSD.

Mai exact respingerea categorică a oricărei alianţe PSD-PNL. Sighiartău a subliniat că acesta va fi un subiect major la prima întâlnire a conducerii liberale după alegerile locale.

Ludovic Orban a lansat mesajul

Secretarul general al PNL a dezvăluit că decizia a fost luată deja şi miercuri va fi adoptată şi oficial, conform directivelor primite de la preşedintele formaţiunii, Ludovic Orban.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În cadrul echipei de campanie, în discuţiile avute cu preşedintele PNL, am luat decizia pe care o vom adopta şi în Biroul Permanent Naţional de miercuri, să nu existe niciun fel de alianţe cu partidul trecutului, cu PSD”, a declarat Sighiartău.

Majoritatea în Consiliul General

Despre un alt subiect important, majoritatea în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), acesta a precizat că opţiunile liberalilor sunt partidele antiPSD.

Totuşi, se pare că nu va fi tocmai o discuţie lejeră la o cafea cu privire la polii de influenţă din CGMB.

„Dar rămâne de văzut exact fiecare cu ce cifre vine, cu ce număr de consilieri locali, cu ce zestre şi apoi ne vom pune la masă şi conform celor discutate şi anterior, înaintea alegerilor locale, vom face majorităţi în toate consiliile locale pentru a putea să ne punem în practică proiectele pe care le-am avut prezentate în campania electorală”, a spus Robert Sighiartău într-o intervenţie de luni.

Se poate şi mai bine la alegeri

Mulţumiţi de rezultatele obţinute în ţară la alegerile locale, liberalii sunt conştienţi că la alegerile parlamentare trebuie să obţină un scor şi mai bun.

În acest sens, secretarul general al formaţiunii a subliniat că în şedinţa BPN se va face o analiză a rezultatelor obţinute de filialele PNL.

„După orice fel de alegeri, oricât de bune ar fi, cum sunt şi aceste alegeri ale PNL, normal că vrem întotdeauna să îmbunătăţim performanţa unor judeţe.

Se vor face analize. Vom avea şi un Birou Permanent Naţional şi dacă există soluţii mai bune în anumite judeţe normal că vom apela la ele pentru că ne dorim ca scorul acesta în perspectiva alegerilor parlamentare să se consolideze sau să crească”, a menţionat el.

În 2011 apărea Uniunea Social-Liberală

La 5 februarie 2011, Alianța de Centru Dreapta (compusă din Partidul Național Liberal și Partidul Conservator) și Partidul Social Democrat formau Uniunea Social-Liberală (USL).

Era o alianță politică parlamentară și preelectorală, între partide de stânga și dreapta, constituită la inițiativa lui Dan Voiculescu.

Scopul acestor partide complet diferite ideologic a fost legat de opoziția la adresa președintelui Traian Băsescu.

Acesta este şi motiv pentru care USL a fost comparat cu monstruoasa coaliție care l-a înlăturat pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza de la domnie în 1866.

La acea vreme, liderii PSD, PNL și PC (Victor Ponta, Crin Antonescu și Daniel Constantin) semnau la Palatul Parlamentului din București Protocolul de funcționare a Uniunii Social Liberale (USL).

În urma căderii Guvernului Ungureanu după moțiunea de cenzură a USL în data de 7 mai 2012, Victor Ponta a fost învestit de președintele în exercițiu (Băsescu) în funcția de prim-ministru al României.

Înainte de alegerile generale din 2012, s-a format Alianța de Centru-Stânga, alcătuită din PSD și UNPR, iar USL a câștigat alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 în formula PSD+UNPR+PNL+PC.

După acel moment s-a format al doilea guvern USL, „Guvernul Ponta 2”.

Pe fondul neînțelegerilor din ce în ce mai pronunţate între PNL și PSD, liderul PNL Crin Antonescu anunța la 24 februarie 2014,  sfârșitul Uniunii Social Liberale.

Practic, liberalii ieşeau de la guvernare, iar în martie 2014 a existat Guvernul Ponta 3, dar fără USL, care nu mai exista.

Orban a fost singurul care s-a opus

În februarie 2011, Ludovic Orban (deputat PNL la acea vreme) a explicat votul dat împotriva constituirii Uniunii Social Liberale (USL) motivând că „amestecarea stângii cu dreapta nu este sănătoasă pentru democraţie”.

Orban nu credea că „alianţa va avea o viaţă foarte lungă”. Liderii PNL aprobaseră înfiinţarea USL cu 186 „pentru”, unul împotrivă (Ludovic Orban) şi 8 abţineri.

„Am votat astfel pentru că sunt liberal, membru al PNL şi al mişcării liberale de 20 de ani şi pentru că adversarii politici ai PNL au fost toate formaţiunile desprinse din Partidul Comunist, indiferent de cum s-au numit - FSN, PSDR, PSD, PD”, spunea Orban.

sursa: Agerpres