USA: Clinton sub limita de 270 de voturi. Cum se votează în America
- Antonia Hendrik
- 5 noiembrie 2016, 10:57
FBI lucrează pentru regele Prusiei, adică Donald Trump. Confirmarea suspiciunilor asupra FBI acete probleme apar într-un moment delicat pentru candidata democrată. Scăderea sa în sondaje se petrece cu patru zile înainte de vot şi pun în dubiu şansa ca Hillary să poată depăşi fatidica cifră de 270 mari electori.
După sondaje la zi, conform CNN, voturile sigure pentru Clinton scad la 268, două mai puţin decât necesarul. În acelaşi sondaj CNN, Trump are 204 voturi de la marii electori.
Cine alege preşedintele.
Marii electori sunt aceia care formal vor alege cel de-al 45-lea preşedinte al SUA. Fiecare Stat în baza numărului locuitorilor are un pachet de mari electori: se pleacă de la 55 în California cu 38,8 milioane de rezidenţi, până la 3 alocaţi Alasckăi (736 de mii de locuitori). Mentionând faptul că numărul total de mari electori din SUA este de 538.
În afară de Maine şi Nebraska (care adoptă un sistem proporţional şi acordă câte 4 voturi de căciulă) în toate celelalte 48 de State ale SUA, cel care câştigă un singur vot în plus, câştigă tot pachetul de voturi: adică "Winner take All".
Între timp guvernul american se teme de un masiv atac rusesc sau din alte ţări pentru a crea un haos în ziua alegerilor de marţi 8 noiembrie. Pentru a oprima acest pericol se face un efort fără precedent coordonat de Casa Albă şi de Departamentul pentru siguranţa naţională, cu suportul Pentagonului şi ale principalelor agenţii de Intelligence pornind de la CIA până la NNA.
Ochiul pe reţele de socializare
Se lucrează pentru a se combate acţiuni de manipulare şi dezinformare prin intermediul reţelelor de socializare plecând de la Twitter şi Facebook. Există teama publicării de documente false care pot privi unul dintre candidaţi şi care pot provoca scandaluri explozive fără ca masd-media să aibă timp să verifice şi să acrediteze adevărul înaintea votării.
Documente false
Potrivit anumitor surse media americane, FBI ar cerceta şi o scrisoare încredinţată lor de senatorul democrat Tom Carper din Comisia de siguranţă naţională în care el ar fi scris candidatei "nu vom permite ca tu să pierzi aceste alegeri".
Tot în examinarea FBI apare un document electronic cu logoul fundaţiei Clinton şi a Institului de sondaje Joel Benenson în care se sugereză "schimbări serioase de strategie care ar putea însemna "includerea de dezordini civile necontrolate şi atacuri radiologice cu bombe murdare pentru a întrerupe votul", relatează La Repubblica.