Președinta Comisiei Europene este îngrijorată din cauza variantei Delta. Aceasta le-a cerut europenilor să se vaccineze în contextul în care ratele de infectare cresc.
Varianta s-a răspândit în mai multe state din Europa, iar autoritățile sunt îngrijorate.
Delta se răspândește alarmant
''Suntem îngrijoraţi în legătură cu varianta Delta. Vedem că noua variantă Delta este mult mai transmisibilă decât celelalte şi că ratele de infectare cresc. Știm că ele vor creşte'', a afirmat şefa executivului comunitar, vineri, în timpul unei vizite în Lituania.
Ea a adăugat că ''vestea bună'' este aceea că vaccinurile anti-COVID-19 existente sunt eficiente împotriva variantei mai contagioase Delta.
''Gravitatea infectării poate fi redusă prin vaccinare şi măsuri de igienă. Eu pot doar să cer fiecărei persoane care nu a folosit ocazia de a se vaccina să o facă'', a accentuat şefa Comisiei Europene, scrie Agerpres.
Varianta Delta a ajuns și în România
Ministerul Sănătății se așteaptă ca varianta Delta să fie presominantă și în țara noastră.
“Așa cum s-a întâmplat și în alte țări, unde tulpina Delta a devenit predominantă, și noi ne așteptăm ca tulpina Delta să devină predominantă. Problema cu tulpina Delta este gradul mai mare de infecțiozitate comparativ cu tulpina britanică sau cu tulpina originală.
Noi, inclusiv când am prevăzut măsurile de redeschidere a spitalelor COVID am solicitat spitalelor și direcțiilor de sănătate publică să vină și cu un plan de măsuri care vizează din nou creșterea numărului de paturi în spitalele mixte (Covid și non-Covid), paturi destinate asistenței medicale COVID, tocmai pentru a fi pregătiți pentru o recrudescență a cazurilor Covid” , a afirmat Ioana Mihăilă.
Singura soluție este vaccinarea
"Oamenii trebuie să se informeze mai bine, din surse corecte, oficiale, să citească ce doresc, dar să vadă şi sfatul oficial al specialiştilor. Faptul că acum suntem bine nu ne garantează că vom fi bine după o perioadă şi doamna ministru (n.r. al Sănătăţii) v-a zis că varianta Delta şi varianta Delta plus încep să se răspândească şi reprezintă o problemă şi soluţia rămâne vaccinarea.
La acest moment, situaţia epidemiologică din România este una foarte bună. România, cu toate măsurile pe care le-a luat, inclusiv că avem vaccinaţi peste 20%, suntem pe la 4,5 milioane vaccinaţi, toate au jucat un rol în situaţia în care ne aflăm acum.
Clar că mai este de lucrat, clar că mai pot să apară situaţii, dar la acest moment cu toate măsurile luate, România este una dintre cele mai bine situate ţări ca şi număr de cazuri, ca şi număr de pacienţi internaţi şi ca număr de decese pe zi şi nu vorbesc de cele adăugate din urmă şi cele care sunt faptic pe ziua respectivă", a declarat Arafat, într-o conferinţă de presă.