Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, i-a îndemnat, marți, pe liderii blocului comunitar să dea dovadă de unitate în fața Chinei, la o săptămână după ce președintele francez Emmanuel Macron a stârnit o dezbatere aprinsă cu privire la legăturile cu Beijingul.
Macron a declanșat o furtună de discuții în urma unei călătorii în China, afirmând că Europa nu ar trebui să urmeze în mod automat politica SUA privind Taiwanul și ar trebui să evite „crizele care nu sunt ale noastre”.
„O politică europeană solidă privind China se bazează pe o coordonare puternică între statele membre și instituțiile UE și pe dorința de a evita tacticile de dezbinare și cucerire”, a declarat von der Leyen, care l-a însoțit pe Macron la Beijing, în fața deputaților europeni.
„Am văzut deja în ultimele zile și săptămâni aceste tactici în acțiune și acum este timpul ca și Europa să treacă la acțiune. Acum este momentul să ne demonstrăm voința colectivă”, a spus ea, într-un discurs în Parlamentul European.
Problema Taiwanului
Von der Leyen și-a reiterat apelul ca UE, formată din 27 de națiuni, să își reducă dependența de un Beijing tot mai asertiv pentru resurse cheie, fără a-și „decupla” complet economia de China și de piețele sale vaste.
„În ceea ce privește problema Taiwanului. Politica UE privind o singură China este de lungă durată”, a declarat șefa brațului executiv al UE.
„Am cerut în mod constant pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan. Și ne opunem cu fermitate oricărei schimbări unilaterale a status quo-ului, în special, prin utilizarea forței.”
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că „Taiwanul este crucial pentru Europa”, în parte datorită rutelor maritime importante și rolului său în producția de semiconductori.
„Nu doar din motive morale, etice, ar trebui să respingem orice interferență externă în afacerile Taiwanului”, a spus el.
El a insistat că flotele europene trebuie să participe la operațiunile de libertate de navigație în strâmtori și a declarat că blocul ar trebui să fie pregătit să „înfrunte provocările, indiferent de unde vin”.
Comentariile lui Macron au atras critici din partea mai multor aliați ai Franței din UE, în special a națiunilor din estul blocului, care consideră că Statele Unite sunt principalul lor garant de securitate în fața Rusiei, aliatul Chinei.
Borrell a declarat că statele membre ale blocului ar trebui să încerce să ajungă pe „aceeași lungime de undă” în ceea ce privește Beijingul.
„Nu putem vorbi cu o singură voce din cauza multiplicității vocilor pe care le avem, dar cel puțin am putea fi un cor bine acordat”, a declarat el în fața Parlamentului European.
Borrell a spus că blocul trebuie să găsească un teren comun dacă dorește să își forjeze propria voce independentă în afacerile globale.
Liderii europeni au făcut presiuni asupra Beijingului pentru a-l determina pe aliatul său apropiat, Moscova, să se retragă, dar nu au existat rezultate concrete în urma demersurilor lor diplomatice.
„Cu toții avem relațiile noastre cu China, dar acestea nu se pot dezvolta în mod normal dacă China nu își folosește influența pe care o are asupra Rusiei pentru a o determina să își retragă trupele din Ucraina”, a declarat Borrell.
„Orice neutralitate care nu face o distincție între agresor și țara agresată este practic de partea agresorului”, a spus el, citat de insiderpaper.com.