Ursula von der Leyen demisionează. Breaking news la Bruxelles

Ursula von der Leyen a anunţat că miercuri va demisiona din funcţia de ministru german al apărării, indiferent de rezultatul votului din Parlamentul European privind numirea ei în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. ''Mâine (marți) voi cere votul de încredere al Parlamentului European. Indiferent de rezultat, voi demisiona miercuri din postul de ministru al apărării, pentru a servi Europa cu toată forţa mea'', a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

Într-o primă reacţie după acest anunţ, cancelarul Angela Merkel a declarat că ''respectă'' această decizie. ''Este clar că Ursula von der Leyen a decis asupra unei noi etape din viaţa sa'', a adăugat şefa guvernului de la Berlin.

Propunerea liderilor europeni ca Ursula von der Leyen, membră a Partidului Popular European (PPE), să fie preşedinte al Comisiei Europene a venit ca soluţie de compromis după ce niciunul dintre ''capii de listă'' ai marilor familii politice europene nu au obţinut un sprijin suficient în Consiliul European. Dar această propunere a provocat tensiuni în interiorul marii coaliţii guvernamentale de la Berlin formată din creştin-democraţi şi social-democraţi.

La rândul lor, socialiştii europeni, la fel ca şi liberal-centriştii noului grup ''Renew Europe'', nemulţumiţi de respingerea sistemului ''capilor de listă'' în desemnarea preşedintelui Comisiei Europene, s-au arătat rezervaţi faţă de Ursula von der Leyen şi au condiţionat un vot favorabil în Parlamentul European pentru numirea ei la şefia executivului comunitar de acceptarea unei serii de solicitări privind politicile europene.

Ursula von der Leyen le-a răspuns luni deputaţilor europeni socialişti şi liberal-centrişti prin scrisori în care promite că, dacă o vor valida în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, ea va propune salarii minime garantate pentru toţi lucrătorii europeni, o schemă de asistenţă pentru şomaj, reformarea politicii de azil pentru migranţi în sensul împărţirii poverii între statele UE, revizuirea modului în care este monitorizată respectarea statului de drept în ţările UE, precum şi susţinerea reducerii emisiilor de carbon cu 55% până în anul 2030.

De asemenea, Ursula von der Leyen s-a pronunţat pentru a se acorda Parlamentului European dreptul de iniţiativă legislativă, iar deciziile de politică externă ale UE să nu mai fie luate în unanimitate, ci doar prin majoritate calificată