Ursula von der Leyen: „Alianța mondială ar putea impune un plafon pentru prețul petrolului rusesc”

Ursula von der Leyen / Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

Liderii G7 iau în considerare ideea de a impune un plafon la prețul petrolului rusesc, pentru a limita capacitatea Moscovei de a finanța războiul din Ucraina.

Acest plafon, de fapt, ar limita beneficiile pe care Kremlinul le încasează din creșterea prețului țițeiului, scrie Euronews.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a explicat pentru Euronews că este necesară o alianță globală pentru ca propunerea plafonării să funcționeze.

"După cum vedeți, Uniunea Europeană se îndepărtează deja de petrolul rusesc. Dar ceea ce nu trebuie să se întâmple este ca Putin să ia acest petrol, să meargă pe piața mondială, să crească prețurile și el să își umple vistieria de pe urma războiului", a explicat Von der Leyen. "Așadar, este nevoie de o alianță mai amplă pentru a spune că suntem dispuși să plătim un preț decent, dar nu un preț colosal. Și suntem dispuși să răsplătim producția de petrol, dar în acel moment ar trebui să existe un plafon de preț și ar trebui să cumpărăm toți", a adăugat Ursula von der Leyen.

Reporter: Credeți că veți obține sprijinul Indiei, Chinei și așa mai departe pentru acest plafon de preț?

Ursula von der Leyen: "Vom explora problema cu ei. Este complicat. Nu este banal. Așa că trebuie să o aprofundăm. Dar merită să o examinăm, pentru că trebuie să dăm un răspuns".

Reporter: Există o teamă că cele șase pachete de sancțiuni nu vor putea produce rezultatele sperate în ceea ce privește prejudiciul adus vistieriei rusești?

Ursula von der Leyen: Nu, deloc. Este invers. Vedem că sancțiunile mușcă și macină din ce în ce mai mult economia Rusiei. Dacă ne uităm la diferitele sectoare, vedem că acestea se degradează încet, dar sigur din cauza controalelor la export. Deci, actualizările, tehnologiile, bunurile necesare modernizării nu mai funcționează în Rusia.

Reporter: În ceea ce privește siguranța alimentară, va exista un plan concret cu privire la modul de a face față blocadei Rusiei în Marea Neagră, faptul că mâncarea nu poate ieși de acolo și timpul se scurge?

Ursula von der Leyen: Blocada Mării Negre de către Rusia este rușinoasă. Moscova folosește această mâncare pentru a ne șantaja pe toți, iar acest lucru este cu adevărat atroce. Ceea ce facem este să încercăm să ajutăm pe cât posibil Ucraina să scoată cerealele din țară, atât timp cât Rusia blochează. O facem prin diferite rute, de exemplu, trenuri sau drumuri sau chiar folosind fluviul Dunărea. Și situația se îmbunătățește. 1,2 milioane de tone au ieșit din Ucraina în aprilie. În mai, deja 1,7 milioane. Acum, în iunie, au ieșit din țară 2,5 milioane de tone de grâu. Prin urmare, după cum puteți vedea, facem din ce în ce mai multe îmbunătățiri în a ajuta Ucraina să exporte grâul. Dar bineînțeles că nu este suficient, pentru că înainte de război Ucraina exporta aproximativ 5 milioane de tone pe lună. În acest punct trebuie să ajungem. (Traducerea: Oana Avram, RADOR)