Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, i-a promis, vineri, președintelui Zelenski că Uniunea Europeană va pregăti aderarea Ucrainei „în câteva săptămâni", conform presei internaționale. Aflată la Kiev într-o vizită fără precedent în Ucraina, șefa Comisiei i-a înmânat lui Zelenski raportul privind aderarea țării sale la UE, document la care președintele Zelenski promită să ofere un răspuns cât mai curând posibil.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat un raport cu o serie de întrebări președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, în vederea continuării procesului de aderare a Ucrainei la UE.
Procesul de aderare va dura câteva săptămâni
„Acesta este un pas important către UE", i-a spus șefa CE lui Zelenski, în timpul conferinței de presă de la palatul președintelui de la Kiev, context în care i-a și înmânat raportul privitor la candidatura Ucrainei.
Mai mult, șefa Comisiei l-a asigurat pe Zelenski de urgentarea procesului de aderare, nemaifiind „ca întotdeauna, o chestiune de ani, ci de săptămâni".
„De aici începe drumul vostru spre UE", a mai adăugat Ursula von der Leyen.
Volodimir Zelenski a asigurat UE de faptul că va răspunde raportului Comisiei „cât mai curând posibil", raport care prevede o serie de întrebări formulate de oficialii de la Bruxelles, pentru autoritățile din Ucraina.
Cu prilejul Summitului liderilor europeni de la Versailles din Franţa, ce a avut loc între 10-11 martie, Comisia Europeană a fost desemnată să realizeze un raport privitor la îndeplinirea criteriilor de aderare la UE ale Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova.
Zelenski a cerut aderarea Ucrainei la UE
În data de 28 februarie 2022, președintele Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar oficialii de la Bruxelles au răspuns extrem de rapid cererii ucrainene, conform EFE.
În legătură cu posibilitatea ca Ucraina să fie încă în război la finalizarea procesului de aderare, Ursula von der Leyen explică faptul că este „profund convinsă că Ucraina va câştiga acest război, că va câştiga democraţia şi libertatea".
Mai mult, UE are de gând să „lucreze cu Ucraina pentru a reconstrui ţara după război", conform șefei Comisiei, care a mai adăugat: „Indiferent de decizie, vom sprijini întotdeauna Ucraina".
„Vom continua să ne consolidăm relaţiile şi să ne aprofundăm parteneriatul pentru a sprijini Ucraina pe calea sa europeană. Ucraina face parte din familia noastră europeană", informează declarația oficialilor UE, semnată după Summitul de la Versailles.
Ursula Von der Leyen nu îl lasă la greu pe Zelenski
Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, i-a mai transmis președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, că condamnă „crimele oribile” descoperite la Bucha și a decis să pună la dispoziție mecanismele de colaborare polițienească și judiciară ale UE – Europol și Eurojust – pentru a investiga cele întâmplate în acest oraş ucrainean.
„Imaginile sfâșietoare nu pot și nu vor rămâne fără răspuns”, a spus Von der Leyen, la finalul unei conversații în care a vorbit cu Zelenski despre presupusele barbarii comise de trupele ruse în zonele din apropierea Kievului.
Sub premisa stabilirii unei „coordonări strânse”, Von der Leyen a subliniat că „cei responsabili pentru aceste crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiți”. Din acest motiv, UE a înființat deja o echipă de anchetă care să colaboreze cu Ucraina în colectarea de probe cu privire la posibile crime de război și crime împotriva umanității petrecute pe pământul ucrainean.