Evenimentul Zilei > Actualitate > Urșii au făcut ravagii în Arad. Mai mulți apicultori au rămas fără stupi
Urșii au făcut ravagii în Arad. Mai mulți apicultori au rămas fără stupi

Urșii au făcut ravagii în Arad. Mai mulți apicultori au rămas fără stupi

Urșii au atacat stupinele unor arădeni, astfel că mai multe comunități din zona rurală sunt în stare de alertă. Atacurile au început în urmă cu trei săptămâni. Cel mai recent s-a consumat la finele săptămânii trecute, în satul Iacobini, comuna Brazii.

Șase stupi au fost prădați de urși săptămâna trecută în localitatea Iacobini. Stupii au fost sparți și fagurii din interior mâncați. Cu două săptămâni în urmă au fost atacați stupii de pe raza comunei Petriș. acolo un urs a făcut ravagii în stupinele unor apicultori din mai multe sate.

Potrivit lui Radu Popa, ranger în situl natura 2000 – Zarandul de Est, oamenii nu trebuie neaparat să se teamă de aceste atacuri, pentru că ele nu se vor repeta. ”A fost vorba în fiecare caz de câte un urs care se afla în trecere. Se știe că ursul e omnivor și consumator de miere, s-a oprit și a mâncat. Zona Zarandului nu e habitatul natural al urșilor. Ei sunt în trecere spre Carpații Meridionali – Țarcu, Retezat, unde vor ierna”, a explicat Popa.

Rangerul spune că în zonele atacate de urși au fost instalate garduri electrice, iar păgubiții au întocmit dosare pentru a fi despăgubiți.