Aproape jumătate de milion de români riscă să rămână fără loc de muncă în a doua parte a anului, a anunțat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri transmisă live, marți, pe Facebook. Ministrul Muncii a explicat că pandemia a afectat serios economia României, astfel că rata șomajului este în creștere. Aproximativ 500.000 de persoane ar putea fi în șomaj în a doua parte a acestui an.

”Cifrele sunt în evoluție, din păcate una nu favorabilă, economia e afectată direct. Sper să găsim soluțiile pentru a-i aduce cât mai repede pe acești oameni în activitate”, a spus Violeta Alexandru. În acest context, a arătat Violeta Alexandru, se caută cele mai optime măsuri, care să prevină colapsul. Guvernul ia în calcul inclusiv posibilitatea unei creșteri a indemnizației de șomaj pentru cele mai vulnerabile categorii: absolvenți, persoane cu dizabilități, persoane aproape de pensionare.

Intenția Guvernului este să prelungească măsura acordării șomajului tehnic și după 15 mai atât pentru angajatorii care au angajați cu contractele de muncă suspendate, cât și pentru liber-profesioniști. Acordarea șomajului tehnic va fi prelungită până la data de 1 iunie, dată după care va intra în vigoare un nou pachet de măsuri. Între acestea, șomajul tehnic se va mai acorda în acele domenii în care va fi menținută restrângerea activității, de exemplu, industria evenimentelor, a spectacolelor sau expozițiilor.

Și restaurantele și localurile care au spații închise vor beneficia de anumite măsuri de sprijin, ca și spațiile comerciale care vor rămâne închise. Se va acorda o sumă fixă pentru angajați, timp de trei luni, apoi sprijinul va scădea gradual, pe măsura reluării activităților, a mai punctat, în sesiunea live de pe Facebook, ministrul Muncii.