Urmează recesiunea?! Ideea de stabilitate mondială nu va mai exista: Se anunță o „furtună economică” globală

Criza economica / Sursa foto: Thunderstock17 | Dreamstime.com

Amenințările multiple la adresa economiei globale au fost pe lista preocupărilor celor mai bogați oameni din lume, luni, la forumul anual de reflecție de la Davos, unii dintre ei semnalând riscul unei recesiuni mondiale. Întrunirea liderilor politici și a oamenilor de afaceri a avut loc pe fondul inflației care a atins cel mai ridicat nivel din ultima generație în marile economii, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie și Europa.

O furtună economică globală se întrevede la orizont, în timp ce scenariul recesiunii nu poate fi exclus din discuții, au concluzionat liderii politici și de afaceri reuniți în cadrul Forumului Economic Mondial (WEF). Creșterile de prețuri au subminat încrederea consumatorilor și au zdruncinat piețele financiare mondiale, determinând băncile centrale, inclusiv Rezerva Federală a SUA, să majoreze ratele dobânzilor.

Între timp, repercusiunile asupra piețelor petroliere și alimentare ale războiului Rusiei în Ucraina declanșat în februarie - pe care Moscova îl descrie ca fiind o „operațiune militară specială” - și blocajele generate de pandemia de coronavirus din China, fără un final clar, au agravat estimările deja sumbre.

Patru crize simultane în Europa ar putea conduce la recesiune

„Avem cel puțin patru crize, care sunt întrepătrunse. Avem o inflație ridicată, avem o criză energetică, avem sărăcie alimentară și avem și o criză climatică. Și nu putem rezolva problemele dacă ne concentrăm doar pe una dintre crize”, a declarat vicecancelarul german Robert Habeck, la forumul Davos.

Acesta a avertizat că, dacă niciuna dintre aceste crize nu va fi rezolvată, populația globală riscă că se confrunte cu o recesiune ale cărei efecte asupra stabilității mondiale vor fi enorme.

Luna trecută, Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a redus perspectivele de creștere globală pentru a doua oară în acest an, citând războiul din Ucraina și indicând inflația ca fiind un "pericol clar și prezent" pentru multe țări.

Punct de cotitură pentru economia mondială

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, care urmează să ia cuvântul marți la forumul Davos, a avertizat că creșterea prețurilor și inflația se află pe căi opuse, în condițiile în care presiunile tot mai mari asupra prețurilor frânează activitatea economică și devastează puterea de cumpărare a gospodăriilor.

„Războiul dintre Rusia și Ucraina s-ar putea dovedi a fi un punct de inflexiune pentru hiperglobalizare. Acest lucru ar putea conduce la lanțuri de aprovizionare mai puțin eficiente pentru o vreme și ar putea crea presiuni mai persistente asupra costurilor pentru economie”, a spus Christine Lagarde.

Cu toate acestea, ea a promis, în esență, creșteri ale ratelor atât în iulie, cât și în septembrie, pentru a pune frână inflației, chiar dacă creșterea costurilor de împrumut va cântări asupra creșterii economice.

Cele mai mari scumpiri de preț au fost raportate în SUA

În timp ce povara economică declanșată de războiul din Ucraina este resimțită cel mai puternic în Europa, economia americană este cea care se confruntă cu cele mai mari presiuni asupra prețurilor.

Indicele prețurilor de consum a urcat de la aproape zero (în urmă cu doi ani) la un maxim al ultimilor 40 de ani de 8,5% în martie. Fed a reacționat la începutul lunii mai 2022 cu cea mai mare majorare a ratei dobânzii din ultimii 22 de ani, iar președintele Jerome Powell a semnalat creșteri de o magnitudine similară - jumătate de punct procentual - cel puțin la următoarele două ședințe.

Ratele mai mari, însă, nu au slăbit încă cheltuielile de consum și o piață a muncii americană în plină expansiune.

„Încă nu o vedem materializându-se în activitatea noastră. Există în continuare o cerere reținută”, a comentat directorul executiv al Marriott International Inc. Anthony Capuano despre riscul recesiunii.

Piețele emergente cheie, inclusiv China, sunt încă așteptate să înregistreze o creștere în acest an, chiar dacă într-un ritm mai lent decât cel estimat anterior.

Marcos Troyjo, președintele Noii Bănci de Dezvoltare înființată de Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, a declarat că banca sa se așteaptă în continuare la o „creștere robustă” în acest an în China, India și Brazilia.