Urmează o iarnă grea, cu puțină zăpadă și temperaturi scăzute. Aerul polar cuprinde România

Urmează o iarnă grea, cu puțină zăpadă și temperaturi scăzute. Aerul polar cuprinde România Prognoza meteo. Sursa foto: arhiva EVZ

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că valorile termice vor fi mult mai scăzute în următoarea perioadă, ca urmare a valului de aer polar care va cuprinde România.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a precizat că valul de aer polar va cuprinde întreaga țară, iar la munte se așteaptă să cadă lapoviță. Meteorologii au anunțat că s-a format un vortex polar în stratosferă, peste Polul Nord, care va aduce temperaturi scăzute de la o lună la alta.

În prezent, temperatura este deja în scădere în stratosferă, iar cu cât vortexul polar devine mai rece, cu atât vor fi vizibile pe o arie mai mare.

Cercetătorul științific George Gârbacea a precizat că vortexul polar are mai multe straturi și diferite rezultate meteorologice pe care le poate produce.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vortexul polar crește rapid în dimensiune și influență. La munte sunt anunțate ninsori

„Pe măsură ce ne îndreptăm spre toamnă, regiunile polare încep să primească mai puțină lumină solară. Cu mai puțină energie solară, temperaturile încep să scadă și răcirea sezonieră începe peste polul nord. Dar, pe măsură ce temperaturile polare scad, atmosfera mai la sud este încă relativ caldă, deoarece continuă să primească lumină și energie de la Soare.

Acest lucru determină o diferență globală puternică de presiune între regiunile polare și subtropicale și o circulație mare de joasă presiune (ciclonică) începe să se dezvolte în emisfera nordică. Se extinde de la stratul de suprafață mult în sus în stratosferă. Acesta este cunoscut sub numele de Vortexul Polar”, a precizat cercetătorul George Gârbacea.

Totodată, potrivit prognozelor meteorologice realizate de două institute europene, în această iarnă va fi puțină zăpadă, ceea ce ar duce la probleme în agricultură.

„Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne asteptam la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, a conchis cercetătorul științific George Gârbacea, scrie stirileprotv.ro.