Aproape două milioane de catalani au ieşit în stradă, săptămâna aceasta, cerând organizarea unui referendum pentru independenţă.
Aproape două milioane de catalani au ieşit în stradă, săptămâna aceasta, cerând organizarea unui referendum pentru independenţă.
Demonstraţia marchează începutul unei perioade critice în relaţiile dintre Barcelona şi Madrid. Îmbrăcaţi în roşu şi galben, culorile naţionale, oamenii au scandat lozinci precum “in-inde-independencia” şi “volem votar!” (vrem să votăm), în timp ce fluturau steagul Cataloniei, scrie EUObserver.
Aproape un sfert dintre cei 7,5 milioane de catalani au sărbătorit Ziua Naţională a Cataloniei - La Diada – pe străzile din Barcelona, potrivit forţelor locale de poliţie. Ziua comemorează pierderea independenţei de către Catalonia, în urma războiului succesiunii spaniole, în 1714, exact cu 300 de ani în urmă.
La începutul acestui an, Parlamentul catalan a votat, cu o majoritate de două treimi, pentru organizarea unui referendum, în 9 noiembrie, în care locuitorii provinciei spaniole să fie întrebaţi “este Catalonia un stat?”, “dacă da, ar trebui să fie independent”?
Guvernul central de la Madrid a anunţat, însă, că are toate mecanismele pregătite pentru a împiedica un astfel de vot.
Parlamentul din Catalonia este de aşteptat să aprobe, în 19 septembrie, o nouă lege care permite un referendum consultativ. Dar este de aşteptat ca acesta să fie interzis de Curtea Constituţională din Spania.
În ultimii trei ani a crescut sentimental segregaţionist, drapelul catalan este tot mai des utilizat, iar participarea la manifestaţia de săptămâna aceasta fost mult mai mare decât altădată.
Criza economică a făcut ca locuitorii din Catalonia să dorească să-şi controleze singuri politicile fiscal, ceea ce guvernul spaniol nu va accepta. În acelaşi timp, o nouă politică educaţională în Spania, care limita dominaţia limbii catalane în şcolile din regiune, a produs nemulţumire profundă.
Creşterea susţinerii independenţei faţă de Spania a fost motivată şi de campania pro-independenţă din Scoţia, ţară ce va organiza un referendum în 18 septembrie pe această temă. Un rezultat favorabil independenţei Scoţiei faţă de Marea Britanie ar da speranţe catalanilor că lupta lor nu mai este complet nerealistă.