O afacere sulfuroasă cu supravegherea angajaţilor fără ştirea acestora şi un deces suspect zguduie banca elveţiană. Justiţia de la Züurich anchetează.
Tidjane Thiam, un bancher francez de origine ivoriană, a fost adus la Credit Suisse ca director general în 2015, cu misiunea de a schimba radical activitatea băncii elveţiene şi de a consolida profitul.
A urmat o goană după câştiguri cu orice preţ care a împins banca să adopte poziţii riscante în legătură cu titluri greu de vândut, scrie New York Times. Rezultatele au fost dezamăgitoare, iar banca a fost nevoită să desfiinţeze mii de locuri de muncă.
În 2016, Thiam s-a reorientat, renunţând la volatilitatea tranzacţiilor pentru a-şi consolida divizia de management al patrimoniului, mai fiabilă. Acum, această divizie a devenit scena unui mare scandal de spionaj al angajaţilor.
Pierre-Olivier Bouée, directorul operativ al Suisse Bank a demisionat marţi după ce consiliul de administraţie al societăţii i-a ordonat să procedeze la o verificare a situaţiei.
Ce s-a întâmplat
În luna august, Bouée i-a cerut şefului serviciului de securitate al băncii să-l urmărească pe Iqbal Khan, şeful diviziei de management al patrimoniului, care demisionase după un conflict personal cu Thiam. Au fost angajaţi detectivi particulari din afara băncii pentru a cerceta dacă Iqbal Khan încerca să fure angajaţi sau clienţi, violând astfel contractul său cu Credit Suisse.
Ancheta a luat însă o turnură neplăcută după o confruntare între Khan şi unul dintre spionii angajaţi de bancă, în faţa unui restaurant din Zürich, la jumătatea lunii septembrie, scrie NY Times.
Khan, care demisionase cu câteva săptămâni înainte, a depus o plângere penală împotriva băncii, legată de supravegherea la care era supus, care este acum investigată de procurorii din Zürich. Ministerul elveţian al Justiţiei cercetează de asemenea şi decesul unui expert în securitate implicat în operaţiunea de spionaj a lui Khan, conform unui anunţ făcut marţi.
Urs Rohner, preşedintele Credit Suisse, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, organizate marţi, că supravegherea lui Iqbal Khan a fost „greşită”.
„Măsura care a fost luată a fost disproporţionată şi nu a reflectat criteriile şi standardele pe care le folosim în munca noastră”, a spus Rohner. „Supravegherea a fost greşită şi nepotrivită, deşi instrucţiunile au fost date în mod subiectiv pentru protejarea intereselor firmei noastre.”
Tot marţi au fost anunţate conducerii băncii rezultatele anchetei efectuate de o firmă externă. Conducerea a fost informată că nu a fost descoperită nici o dovadă că Iqbal Khan a încercat să fure angajaţi sau clienţi de la Credit Suisse.
Banca a anunţat marţi că Pierre-Olivier Bouée a fost înlocuit de către James B. Walker, director financiar pentru Statele Unite. De asemenea, a fost acceptată demisia şefului serviciului de securitate al băncii.
Întrebarea-cheie pentru prestigiul Credit Suisse, care a fost ridicată şi marţi la conferinţa de presă, este dacă directorul general Tidjane Thiam avea cunoştinţă despre operaţiunea de supraveghere, sau ce fel de management a avut Thiam, dacă sub conducerea sa nu ştia că Iqbal Khan fusese pus sub urmărire.
Urs Rohner a dezvăluit că au existat diferenţe personale şi „discuţii aprinse” între Khan şi Thiam, care în final au dus la plecarea celui dintâi, dar ancheta nu a stabilit că operaţiunea de spionaj ar fi avut vreo legătură cu animozitatea dintre cei doi.
În ceea ce-l priveşte pe Bouée, cel care ar fi dat ordinul demarării operaţiunii, acesta nu a răspuns solicitării New York Times de a oferi precizări despre acest scandal uriaş.
În schimb, Urs Rohner a ţinut să prezinte scuze: „Sunt conştient că aceste evenimente dăunează reputaţiei Credit Suisse, dar şi întreagul sistem bancar din Elveţia, iar pentru aceasta îmi cer sincer iertare.”