Urcați pe scări pentru a trăi mai mult

scari / Sursa foto Dreasmtime

Cercetările prezentate la ESC Preventive Cardiology 2024, un congres științific al Societății Europene de Cardiologie (ESC), sugerează că urcatul pe scări este legat de o viață mai lungă.

Scări, nu lift

Dr. Sophie Paddock, autoarea studiului, de la University of East Anglia și Norfolk and Norwich University Hospital Foundation Trust, Norwich, Marea Britanie, a sfătuit să alegeți scările în locul liftului dacă acest lucru ar putea fi benefic pentru inima dumneavoastră.

„Chiar și scurte explozii de activitate fizică au un impact benefic asupra sănătății, iar scurte reprize de urcare a scărilor ar trebui să fie un obiectiv realizabil pentru a fi integrat în rutina zilnică”.

Exercițiile fizice și alte măsuri preventive pot ajuta la evitarea bolilor cardiovasculare. Dar, la nivel global, peste unul din patru adulți nu se implică în cantitățile recomandate de activitate fizică.

Un exercițiu util și convenabil

De multe ori ignorată, urcatul scărilor este un tip de exercițiu util și convenabil. Acest studiu a analizat dacă urcatul scărilor ca activitate fizică ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare și de deces prematur.

Autorii au realizat o meta-analiză după ce au compilat cele mai bune date disponibile pe această temă. Cercetările au fost incluse indiferent de numărul de trepte și de rata de urcare a scărilor. În final, au fost analizați 480.479 de participanți din nouă studii.

scări / Sursa foto: dreamstime.com

Participanții la studiu care suferiseră anterior o boală arterială periferică sau un atac de cord au fost amestecați în ceea ce privește starea de sănătate. Vârsta participanților a variat între 35 și 84 de ani, 53% dintre ei fiind femei.

Urcatul pe scări scade riscul de moarte cu 24% pentru orice cauză

Urcatul scărilor a fost legat de un risc cu 24% mai mic de a muri din orice cauză și de un risc cu 39% mai mic de a muri din cauza unei boli cardiovasculare, în comparație cu oamenii care nu urcau scările.

Există, de asemenea, dovezi că urcatul scărilor reduce riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord, insuficiența cardiacă și accidentele vasculare cerebrale.

„Pe baza acestor rezultate, îi încurajăm pe oameni să includă urcatul scărilor în viața lor de zi cu zi”, a declarat Dr. Paddock. „Deși sunt necesare cercetări suplimentare, studiul nostru a indicat că beneficiile au crescut odată cu numărul de scări urcate. Urcați scările oriunde vă aflați - la serviciu, acasă sau în altă parte”, potrivit medicalxpress.