Americanii se pregătesc de DEZASTRU. 400.000 de oameni evacuaţi din calea uraganului Sandy

Uraganul Sandy se îndreaptă spre Statele Unite, forţându-i pe candidaţii prezidenţiali să-şi schimbe programele şi să anuleze anumite evenimente.

UPDATE: 400.000 de oameni urmează să fie evacuaţi din New York din calea uraganului Sandy. Până în acest moment uraganul a făcut 40 de victime omeneşti. Întregul sistem de transport în comun din marea metropolă americană a fost suspendat şi nu se va relua decât la 12 ore după trecerea uraganului. Vântul poate atinge chiar şi 120 de km/h. Este cel mai puternic uragan din ultima sută de ani. El va lovi Statele Unite în decursul zilei de luni. Primarul New York-ului a declarat că apa în anumite zone ale oraşului ar putea ajunge până la 3 metri. Cele mai afectate zone vor fi cartierele Brooklyn, Bronx, Queens, Manhattan şi State Islan. UPDATE: Sistemul de transport public din New York va fi suspendat din această seară, în aşteptarea uraganului Sandy de luni.

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a declarat că metroul, autobuzele şi trenurile vor fi închise începând de duminică seara, de la ora locală 19.00 (luni, ora 01.00, ora României). Aproximativ 375.000 de persoane au primit recomandarea de a evacua zonele de joasă înălţime, iar şcolile vor fi închise, precizează BBC.

Mai multe state de pe Coasta de Est a SUA au declarat stare de urgenţă.   Campania afectată Preşedintele Barack Obama a avut o întâlnire cu şefii instituţiilor de urgenţă, pentru a discuta despre pregătirile care se fac înaintea furtunii ce va lovi SUA chiar luni. Vântul va bate cu o viteză de 120 km/oră şi se va intensifica după ce va întâlni furtuna de iarnă din vestul Statelor Unite, precizează BBC.

Mai multe state cheie pentru alegerile americane ar putea fi lovite de furtuna tropilcală, care ar putea afecta în jur de 60 de milioane de americani.

La ora locală 20.00 sâmbătă seara (ora 2.00 duminică dimineaţa, ora României), centrul furtunii se afla la circa 530 de km sud de Cape Hatteras în Carolina de Nord. Carig Fugate, directorul Agenţiei Federale de Management al Urgenţelor, a spus: "Nu este vorba despre un pericol care ameninţă doar zona de coastă. Este vorba despre o zonă mult mai extinsă". Sandy a ucis deja 60 de oameni din zona Caraibelor în ultima săptămână. Furtună politică

În ceea ce priveşte modul în care furtuna a afectat programul politicienilor, candidatul republican Mitt Romney şi-a anulat, din cauza vremii, un eveniment programat pentru duminică în Virginia, un stat foarte important din punct de vedere electoral, şi a plecat, în schimb, în Ohio.

Barack Obama va pleca spre Florida, azi, în loc de luni, şi şi-a anulat o întâlnire electorală cu fostul preşedinte Bill Clinton în Virginia, luni, şi un miting în Colorado, marţi, pentru a putea monitoriza furtuna, în timp ce se află la Casa Albă, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedintelui, Jay Carney.

Vicepreşedintele Joe Biden şi-a anulat un miting pe coasta Virginei, pentru a nu deranja pregătirile pentru dezastrul natural ce este aşteptat zilele acestea.

Alegerile anticipate din Maryland au început şi deja s-au format cozi întregi la mai multe secţii de votare, sâmbătă. Cursă foarte strânsă În ciuda îngrijorării referitoare la impactul pe care îl va avea uraganul Sandy, având în vedere că unele sondaje arătând că cei doi concurenţei pentru funcţia supremă în stat se află la foarte mică distanţă unul de celălalt, Romeny şi Obama au decis să continue lupta electorală în statele cheie, sâmbătă.

În New Hampshire, Obama a cerut suporterilor săi să încurajeze oamenii să iasă la vot anticipat şi să-l sprijine pentru ca el să-şi poată continua acţiunile începute. "Avem încă multe de făcut, dar New Hampshire şi ţara au parcurs un drum prea lung pentru a se întoarcela politicile care nea-u adus în starea în care ne aflăm", a spus el. "Tot ceea ce ne promite el este să ne întoarcem la acele politici", a explicat liderul de la Casa Albă.

În Florida, Romney a declarat că el susţine "marile idei" care ar repune pe picioare America, spre deosebire de ceea ce el numeşte "o agendă tot mai restrânsă" a lui Obama. "Preşedintele nu are un plan, a rămas în pană de idei, a rămas fără scuze şi, în noiembrie, Florida se va asigura că el va rămâne şi fără funcţia pe care o ocupă", a spus Romney în faţa unei mulţimi conservatoarea din Pensacola.

În funcţie de modul în care Obama va reuşi să managerieze eficient urgenţa creată de vremea potrivnică, iar Romney va reuşi să atragă capital electoral pe această temă, evenimentul le poate afecta să le afecteze şansele în această luptă pentru putere.