"Uraganul" Evergrande amenință să declanșeze o criză mondială. Cea mai mare companie imobiliară din lume este la un pas de faliment

Evergrande este reprezentarea plastică a riscurilor uriașe pe care le implică falsul capitalism chinezesc tarat de dirijismul comunist.

Gigantul imobiliar chinez Evergrande are datorii de 300 de miliarde de dolari. Nu are nicio șansă să ramburseze până mâine 84 de miliarde, așa cum era convenit, iar experții se tem că, dacă Beijingul lasă gigantul să se prăbușească, vor urma mari probleme pentru economia mondială.

Șoc pe bursele internaționale

Bursele internaționale de valori au înregistrat șocul, Milano a pierdut 2,57%, Euro Stoxx 50 2%, iar teama unor repercusiuni la nivel global este în creștere. Temerile nu sunt neîntemeiate. Până de curând, Evergrande era considerată o companie prea mare pentru a se prăbuși. Acum, însă, situația începe să prezinte asemănări sinistre cu Lehman Brothers, banca americană de investiții emblematică pentru marea recesiune din 2077-2008.

Finalul poveștii e din ce în ce mai aproape. După extinderea într-o sumedenie de domenii - de la servicii de sănătate la produse de consum și televiziune - gigantul chinez se află într-o situație disperată, iar autoritățile de la Beijing nu par dispuse să facă eforturi pentru a-l salva. Încă din 2017, președintele Xi Jinping a dat un prim avertisment: „Casele sunt pentru locuit, nu pentru speculații”. Mai mult, varianta unei restructurări a datoriilor pare să se lovească de limitele introduse de Beijing anul trecut privind acordarea de împrumuturi companiilor din acest sector.

Evergrande este o adevărată bombă cu ceas

Încercarea Chinei de a-și remodela sistemul de dezvoltare și de a dezumfla bulele speculative expune, însă, Beijingul unor mari riscuri. Prima amenințare este amorsarea unei bombe sociale. Evergrande are 200.000 de angajați, dar dă de lucru pentru 3,8 milioane de oameni din industriile conexe. Asta ca să nu mai vorbim de milioanele de cumpărători de case neterminate și investitori care își cer deja banii înapoi. Bomba Evergrande ar putea face, însă, victime și în alte sectoare. Companiile de asigurări și băncile sunt și ele în pericol dacă problemele cuprind întregul sector imobiliar chinezesc, care suferă deja de încetinirea vânzărilor. De fapt, creșterea economică a Chinei este în pericol. Goldman Sachs a estimat că o prăbușire a cărămizii, pe care Beijingul și-a întemeiat parțial miracolul economic, ar reduce PIB-ul cu între 1 și 4%. Iar consecințele nu se vor simți numai între granițele Chinei, scrie ziarul italian Il Giornale.