Uraganul devastator lovește Europa! Impactul se anunță unul nimicitor! Ploi torențiale, vânturi puternice și inundații

Meteorologii anunță că vremea a luat-o razna și anunță sosirea „uraganului european”. Grecia se pregătea joi de sosirea ciclonului mediteranean, cunoscut sub denumirea de „medicane”, care urmează să lovească, vineri, mai întâi Insulele Ionice, în vest, înainte de a ajunge în peninsula Peloponez (sud) sau chiar la Atena.

Autorităţile greceşti au avertizat că furtuna „Ianos” va fi însoţită de vânturi puternice şi precipitaţii torenţiale, care ar putea duce la inundaţii şi pene de electricitate în anumite regiuni în următoarele două zile.

Ministrul adjunct pentru Protecţia Civilă, Nikos Hardalias, a sfătuit joi rezidenţii din zonele afectate în trecut de inundaţii sau aflate în apropierea unor râuri sau torenţi să-şi găsească un adăpost temporar. Persoanele din restul regiunii ar trebui să limiteze toate călătoriile nenecesare, scrie Agerpres.

„Impactul Ianos, trebuie să fim clari, va fi similar cu cel al unei furtuni puternice, dar de o intensitate, amploare şi durată mai mari'', a declarat acesta reporterilor.

O furtună similară a lovit Grecia în 2018. În 2017, viiturile au dus la moartea a 25 de persoane, iar alte sute au rămas fără locuinţe. Astfel de furtuni sunt cunoscute sub denumirea de „medicane”, termen obţinut prin juxtapunerea cuvintelor englezeşti „mediteranean” şi „hurricane”.

Ianos urmează să lovească în două etape. Şapte regiuni din vestul Greciei au fost plasate deja în stare de alertă maximă înainte de sosirea furtunii, iar autorităţile vor decide în a doua parte a zilei de joi dacă regiuni precum Atena, Attica şi Corint vor fi incluse în avertizare.

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu termenul trebuie spus că în prim-plan este o furtună foarte puternică.

Ea se dezvoltă, capătă forţă şi intensitate chiar în aceste zile, în Marea Mediterană, undeva între Libia și Sicilia.

„Ce este deosebit la ea este faptul că are proprietăți subtropicale și seamănă, astfel, cu un uragan în procesul său de formare. Furtuna devine din ce în ce mai puternică, având potențialul să devină un medican, adică un uragan mediteranean. La ora actuală se îndreaptă spre Grecia, unde va ajunge vineri, 18 septembrie”, spun specialiștii.

Despre medicanul care este ilustrat pe harta radar interactivă din aplicația Meteo&Radar, autorităţile din Grecia se tem că poate provoca daune importante.

Vânturile puternice și inundațiile provocate de acesta au generat deja alerta în rândul celor care locuiesc pe coasta de vest a Greciei.

Sâmbătă, „uraganul european” va traversa Marea Egee către sud, în direcția Creta şi sunt așteptate viteze ale vântului peste 100km/h, atingându-se chiar 120km/h.

De asemenea, uraganul va fi însoțit de precipitații puternice, urmate de inundații devastatoare, conform ultimelor estimări ale meteorologilor.