Uragan în Pacific. Statele Unite și China, în pragul ciocnirii militare

Uragan în Pacific. Statele Unite și China, în pragul ciocnirii militare

Relațiile dintre cei doi coloși s-au încins la roșu, după ce Curtea de Apel nu a recunoscut dreptul Chinei asupra Mării Chinei de Sud. Beijingul a anunțat că este gata să recurgă la forță pentru a-și „apăra suveranitatea”

China nu are nici un drept istoric asupra apelor din Marea Chinei de Sud, a hotărât ieri Curtea de Apel de la Haga, care a stabilit că Arhipelagurile Spratly și Paracel, aflate în litigiu, aparțin Filipinelor. În decizia sa de 479 de pagini, Curtea afirmă că Beijingul „a încălcat drepturile suverane ale Filipinelor”, că navele chineze au comis „acțiuni ilegale” și că zonele revendicate de China „sunt incluse în apele teritoriale” filipineze.

China, care a boicotat audierile de la Haga, a anunțat că nu recunoaște decizia Curții și că forțele sale armate vor apăra suveranitatea și interesele maritime ale țării.

Agenția de stat chineză Xinhua informa, cu puțin înainte de anunțarea deciziei de la Haga, că un avion chinez civil a încheiat cu succes testele de calibrare a două noi aeroporturi în Insulele Spratly.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, Ministerul chinez al Apărării a anunțat că un nou distrugător, purtător de rachete teleghidate, va fi deplasat în zonă de la baza Hainan.

FOTO: Stație radar și helioport construite de China pe una din Insulele Spratly FOTO: NY TIMES

În ultimele luni, China a pus stăpânire de facto pe Spratly și Paracel, două arhipelaguri formate din recifuri de corali, turnând peste acestea nisip și beton, pentru a le face construibile. Piste de aeroport, helioporturi, radare și faruri au fost ridicate de curând, iar Beijingul și-a anunțat intenția de a numi chiar o administrație pentru această regiune.

„Decizia (de la Haga - n.r.) reprezintă o lovitură legală devastatoare la adresa pretențiilor jurisdicționale în Marea Chinei de Sud”, afirmă Yusof Ishak de la Institutul pentru Studii Sud-Est Asiatice, citat de Reuters. „China va răspunde cu furie, desigur în termeni de retorică, dar și, posibil, prin acțiuni încă și mai agresive în zonă.”

China revendică cvasi-totalitatea Mării Chinei de Sud, o zonă foarte bogată în hidrocarburi, dar și de o importanță strategică uriașă, dat fiind că pe aici se derulează un trafic naval de mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari anual. Pe lângă Filipine, pretenții teritoriale asupra regiunii au exprimat și vecinii Brunei, Malaysia, Vietnam și Taiwan.

Mârâitul Beijingului

De când China construiește în zona revendicată, în ciuda protestelor Statelor Unite, care susțin că este vorba de ape internaționale libere, Washingtonul și-a consolidat și el prezența militară în Marea Chinei. La sfârșitul lui iunie, forțele armate și filipineze au demarat manevre navale și aeriene comune în regiune, ceea ce a provocat o reacție furibundă a Beijingului.

În urmă cu o săptămână, cotidianul Global Times, oficios al Partidului Comunist Chinez, amenința: „Deși China nu poate ține pasul cu Statele Unite din punct de vedere militar pe termen scurt, ea trebuie să aibă capacitatea de a face Statele Unite să plătească un preț pe care nu și-l permite, în caz că intervine în forță în disputa din Marea Chinei de Sud. China speră că disputa poate fi rezolvată prin discuții, dar trebuie să fie pregătită pentru orice confruntare militară.”

„Statele Unite trebuie să răspundă”

Filipinele au salutat cu entuziasm decizia de la Haga, dar au îndemnat la reținere. Japonia, principalul aliat american în zonă, a declarat că decizia Curții de la Haga este finală și ea trebuie aplicată. Prețul petrolului a crescut cu 2%, după anunțarea acesteia. Surse diplomatice și din serviciile secrete americane au declarat pentru Asia Times că, în cazul în care China va continua să escaladeze acțiunile în zonă, Statele Unite nu vor avea alternativă decât de a răspunde cu noi misiuni militare (posibil multinaționale) și mai ample, pentru a asigura libertatea de navigație și aeriană în Marea Chinei de Sud.