UPB ia la puricat activitatea profesorilor care au girat „cărțile” pușcăriașilor

UPB ia la puricat activitatea profesorilor care au girat „cărțile” pușcăriașilor

Universitatea Politehnica București a anunțat că va analiza, în Comisia de Etică și Integritate Academică, activitatea cadrelor didactice care, în nume personal, au coordonat lucrăril „științifice” ale persoanelor private de libertate.

Universitatea Politehnica din Bucuresti a luat la cunoștință din presă despre documentele semnate de cadre didactice din universitate pentru susținerea publicării unor lucrări, având drept autori persoane private de libertate. În Legea Educației Naționale nr. 1/2011, art. 123 alin. 6 prevede: „În instituțiile de învățământ superior este interzisă periclitarea sub orice formă a dreptului la exprimarea liberă a opiniilor științifice și artistice”, se arată într-u n comunicat al UPB.

Totodată, conducerea Universității bucureștene precizează că „Libertatea academică este garantată de lege (art.123 alin. 1) și dă dreptul membrilor comunității să opteze liber pentru dezvoltarea profesională, pentru activitățile asumate, fără manipulare, cenzură sau persecuții. Analizând și prevederile din Legea nr. 254/2013 și decizia ANP 619/14.10.2011, precum și documentele semnate de cadrele didactice din Universitatea Politehnica din București, se constată că nu reprezintă angajamente ale instituției de învațământ superior, ci puncte de vedere exprimate în nume personal. În Carta Universității Politehnica din București se prevede că membrii comunității academice au dreptul „de a exprima liber opinii profesionale în spațiul universitar și de a iniția acțiuni în nume propriu, în afara acestui spațiu, dacă nu afectează prestigiul învățământului și demnitatea profesiei”.

S-au delimitat de activitatea lor, acum îi iau la puricat

Documentul mai arată și că „În baza legislației în vigoare și a Cartei UPB, demersul cadrelor didactice care au inițiat în nume personal documentele pentru susținerea publicării lucrărilor scrise de către persoanele private de libertate va fi supus analizei Comisiei de Etică și Integritate Academică. Concluziile Comisiei de Etică și Integritate Academică vor fi publicate pe site-ul universității și aplicate cu celeritate”.

Ne puteți urmări și pe Google News