Autorităţile care gestionează sănătatea publică din interiorul marilor economii au anunțat că poliomielita s-a întors în mai multe ţări. Cu toate că oficialii credeau că au scăpat de virus, acesta nu s-a lăsat doborât.
Autorităţile care gestionează sănătatea publică încearcă să împiedice revenirea virusului poliomielitei în mai multe ţări unde acesta a fost eradicate aproape complet.
În anii '50, după o explozie a virusului şi apariţia unui vaccin împotriva bolii, s-a crezut că omenirea a scăpat de boală, dar lucrurile au stat diferit. Din 1988, cazurile de infectare au scăzut cu 99%, de la peste 300.000 cazuri raportate pe an, la doar şase în 2021, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Virusul poliomielitei este considerat foarte periculos, afectând sistemul nervos şi putând ucide sau paraliza complet un om în doar câteva ore.
Autorităţile sanitare din New York au declarat că virusul a reapărut în probe prevalate din sistemul de canalizare al metropolei. Luna trecută, un bărbat din suburbiile New Yorkului a fost primul american diagnosticat cu polio din ultimii 10 ani.
În Marea Britanie oficialii din domeniul sănătăţii au anunțat că au luat în calcul doze de rapel împotriva virusului pentru sute de mii de copii, după ce patogenul a fost descoperit în apele reziduale din Londra. Situația este îngrijorătoare, mai ales pentru autoritățile care au crezut că nu se vor mai confrunta cu virusul.
De ce a reapărut poliomelita
În cea mai mare parte a secolului XX, poliomielita a fost una dintre cele mai temute boli ale perioadei, ucigând sau lăsând paralizaţi mii de oameni în fiecare an. Reapariţia sa în SUA şi Europa, coroborată cu întreruperea programelor globale de imunizare pe fondul războiului, i-a determinat pe oficialii să recunoască marea problemă.
„La nivel global s-a înregistrat o scădere uriaşă a vaccinării de rutină, deoarece ţările s-au concentrate mai mult pe a răspunde pandemiei de COVID-19. La o primă privire putem spune că acest lucru evidenţiază vulnerabilitatea sistemelor de imunizare naţionale”, a declarat Siddhartha Datta, consilier regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
În urmă cu o lună, OMS şi Unicef au publicat date care arată cel mai mare declin susţinut al vaccinărilor pentru bolile copilăriei din ultimele trei decenii. Cel puţin 25 de milioane de sugari nu au mai beneficiat de aceste seruri.
Oficialii din domeniul sănătăţii din New York au avertizat vineri că sute de persoane ar putea fi infectate cu virusul, potrivit Mediafax.