STATISTICĂ. Din cauza ofertelor de muncă puţine, cei care au fost daţi afară au puţine şanse de a se reangaja. Situaţia este similară spaţiul UE.
În timp ce speranţele de creştere economică cresc, pe măsură ce producţia începe să îşi revină, efectele crizei asupra pieţei muncii din Europa sunt departe de final.
Din cauza ofertelor extrem de puţine, găsirea unui job este foarte dificilă, astfel că unul din trei şomeri din România nu are loc de muncă de mai bine de un an, potrivit unui studiu al Eurostat, institutul de statistică al Uniunii Europene (UE). Situaţia este similară cu cea din UE.
„Având în vedere numărul tot mai redus de oferte de locuri de muncă, riscul de a rămâne neangajat mai mult de un an este real pentru un număr substanţial de persoane. Această situaţie ar putea duce la creşterea gradului de excludere socială şi sărăcie”, se menţionează în studiul citat, care ia în calcul datele existente în trimestrul al treilea din 2009.
Competiţie ridicată pe slujbe
Astfel, în septembrie anul trecut, rata şomajului din România se ridica la 6,8%, numărul de şomeri fiind de 698.900 de persoane, potrivit Eurostat. Dintre aceştia, 32,3% erau în şomaj de peste un an. Procentul se distribuie astfel: 13,7% erau şomeri de 12-17 luni, 5,9% - de 18-23 de luni, 10,6%, de 24-47 de luni, iar 2,1% - de doi ani sau mai mult.
La data menţionată, cea mai mare parte din numărul total al şomerilor (22,7%) era a celor care îşi pierduseră slujba în urmă cu 3 până la 5 luni, deci în intervalul mai-iulie 2009. Rata celor care nu aveau loc de muncă de 6-11 luni anterior lunii septembrie, la care se referă studiul, era de 19,8%.
„Mulţi dintre cei care şi-au pierdut slujba la finele lui 2008- începutul lui 2009 încă îşi căutau de lucru în trimestrul al treilea”, arată studiul, referindu-se la situaţia valabilă în toată UE.
Cu numărul de şomeri în creştere şi cel de slujbe în scădere, competiţia pentru găsirea unui loc de muncă a crescut puternic în UE. Raportul a ajuns la 11 şomeri la un loc de muncă vacant anunţat.
Semne de revenire a pieţei
Perspectivele pe piaţa locală nu mai sunt atât de sumbre acum, din câte se pare. Astfel, unele zone de activitate au început să se dezmorţească. „Încetîncet, şi-au revenit IT-ul, zona bancară, a industriei bunurilor de larg consum, outsourcing-ul sau ingineria”, ne-a declarat Ana Giurcă, manager în cadrul firmei de recrutare Catalyst Solutions. Potrivit acesteia, competiţia pentru anumite slujbe rămâne în continuare ridicată, zeci-sute de CV-uri fiind depuse pentru anumite joburi. „Rămân la pământ construcţiile, unde nu sunt semne de revenire. Altfel, cam toată lumea începe să recruteze. Piaţa şi-a mai revenit faţă de începutul lui 2009, când efectiv nu se mai ofereau joburi”, a spus Giurcă.
DEZAVANTAJE
Bărbaţii, cei mai loviţi de restructurări
La finele celui de-al treilea trimestru din 2009, circa 55% dintre persoanele neangajate din UE erau bărbaţi. Procentul variază însă când e vorba de durata şomajului.
Astfel, dintre cei care erau fără slujbă cu cel mult 3 luni înainte, procentul reprezentat de bărbaţi se ridică la 52%. Rata este mai mare, de 59%, când vorbim de cei trimişi în şomaj cu 3-11 luni anterior. Aceasta corespunde cu perioada de criză de la sfârşitul lui 2008, începutul lui 2009, ale cărei efecte sunt încă vizibile. La acea vreme, sectoare precum construcţiile, sectorul financiar şi industria auto au fost lovite din plin, conducând la pierderea de slujbe în principal printre bărbaţi. Şi din totalul şomerilor de peste un an, bărbaţii reprezintă majoritatea, cu 53%, iar procentul este estimat să crească. Pe categorii de vârstă, la şomajul pe termen scurt sunt cei mai expuşi tinerii de până la 24 de ani. Dintre cei care nu-şi găsesc de muncă de peste 4 ani, 35% sunt persoane cu vârsta de peste 50 de ani, arată Eurostat.