UNUL din CINCI investitori străini din România se așteaptă la SCĂDEREA AFACERILOR
- Raluca Florescu
- 11 octombrie 2014, 05:00
Numai 3,5% din investitorii străini din România așteaptă o creștere semnificativă a veniturilor în 2014, dar majoritatea (57,69%) se așteaptă doar la o ușoară creștere a veniturilor în acest an. Procentul celor care prevăd o ușoară creștere a crescut de la 51,5% în decembrie 2013 la 57,69% în iunie 2014, potrivit indicelui percepției despre mediului de afaceri (Business Sentiment Index), realizat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC).
Pe de altă parte, numărul respondenților care se așteptau la o scădere a veniturilor a crescut în mod considerabil, de la 6% în decembrie 2013 la 20% în iunie 2014. În același timp, procentul companiilor care se așteptau la o menținere a veniturilor a scăzut de la 39,3% la 19,2%.
Investițiile de capital si planurile pentru forța de muncă
Circa 48% dintre respondenți intenționează să păstreze investițiile de capital la același nivel înregistrat în anul precedent. 24,14% din ei estimează că investițiile vor crește iar 6,9% văd scăderea semnificativă a acestora.
În ansamblu, există o amorțire în ceea ce privește investițiile, respondenții afirmând deocamdată că „nu se intrevăd motive pentru o perspectivă mai optimistă; investițiile așteaptă probabil o perioadă mai benefică pentru a veni în România”, se menționează în comunicatul FIC:
Nu sunt așteptate schimbări majore în ceea ce privește forța de muncă: 55,5% dintre respondenți nu estimează creșteri ale numărului de angajați față de anul anterior, 24% planifică o creștere ușoară, în timp ce 20% estimează chiar o ușoară scădere.
Aprecieri despre mediul legislativ și eficiență administrativă
În iunie 2014, 44,4% din respondenți au considerat că mediul legislativ, fiscal și administrativ a înregistrat o înrăutățire moderată, comparativ cu 42,8% în decembrie 2013.
Mediul economic din România prezintă oportunități de creștere, dar este necesară o îmbunătățire a predictibilității cadrului fiscal și de reglementare. Respondenții au semnalat, de asemenea, că procedurile birocratice costisitoare și lipsa capacității de planificare a autorităților îi determină pe investitori să fie precauți. Respondenții au semnalat necesitatea stabilității resurselor umane la nivelul administrației. Schimbările frecvente de personal sunt în detrimentul interacțiunii dintre sistemul administrativ și mediul de afaceri, afectând continuitatea proiectelor în derulare. Respondenții au remarcat o lipsă de cooperare între instituții în acele proiectele comune menite să reducă șomajul sau să dezvolte anumite sectoare: tehnologie, infrastructură, cercetare și dezvoltare. În concluzie, „Indicele FIC al încrederii mediului de afaceri” relevă existența unui sentiment general de precauție datorită percepției ușor negative privind capacitatea de creștere economică și de atragere de noi investiții. În același timp, respondenții au identificat indicatori economici încurajatori și un potențial semnificativ de creștere și dezvoltare care nu este însă suficient exploatat.