Anul trecut, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat serioase avertismente comunității internaționale la începutul Adunării Generale a organizației internaționale: "Lumea noastră este în mare pericol", "diviziunile se adâncesc, inegalitățile se măresc, provocările se răspândesc", "o iarnă de nemulțumire globală este la orizont", "încrederea este spulberată", "planeta arde", "oamenii suferă", "suntem blocați într-o disfuncție globală colosală", "crizele amenință viitorul omenirii și destinul planetei noastre"...
Marțea , Guterres a stat din nou pe podiumul de marmură verde de la sediul ONU din New York, la deschiderea marelui conclav anual al comunității internaționale, și va reafirma, chiar și pe un ton mai serios, acele avertismente.
"Ne vom afla într-un moment în care smerenia se confruntă cu provocări enorme, de la agravarea urgenței climatice la escaladarea conflictelor, criza globală asupra costului vieții, inegalități în creștere și perturbări tehnologice dramatice", le-a declarat Guterres reporterilor săptămâna trecută. "Oamenii privesc către liderii lor pentru a găsi o cale de ieșire din acest haos".
ONU, ocolit de marii lideri ai lumii
Mulți dintre acești lideri, cel puțin unii dintre cei mai semnificativi, nici măcar nu vor fi la New York pentru a aborda aceste probleme despre care avertizează Guterres. Dintre cele cinci țări cu drept de veto în Consiliul de Securitate, cel mai puternic organism din ONU, patru au ales să nu vină. Absența președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care ar putea risca arestarea pe drum, și a lui Xi Jinping, omologul său chinez, nu este surprinzătoare. Cei doi nu au fost nici la Adunarea Generală de anul trecut. Mai neașteptat a fost că francezul Emmanuel Macron și britanicul Rishi Sunak, două țări care fac apel de obicei la multilateralism și diplomație, au decis să se prezinte.. Din grupul celor cinci, doar Joe Biden, președintele țării gazdă, SUA, se va afla la New York, scrie abc.es.
Semn rău pentru ONU
Aceste absențe sunt un semn rău pentru o ONU care este din ce în ce mai pusă sub semnul întrebării și care participă la această blocare, la această "disfuncție globală colosală" de care vorbea Guterres. Ineficiența organizației internaționale în fața invadării Ucrainei de către Rusia, condamnată de Guterres și de Adunare, dar cu orice decizie blocată de dreptul de veto al Rusiei, a recidivat în această idee. Același lucru este valabil și pentru răspunsul său lent la crizele umanitare și incapacitatea sa de a opri sau media crize precum recenta serie de lovituri de stat din Africa.
În ciuda proclamațiilor lui Biden că, împreună cu guvernul său, "multilateralismul a revenit", realitatea este că panorama internațională se îndreaptă către blocuri fragmentate, cu o ONU din ce în ce mai marginalizată. Diplomația și deciziile se îndreaptă spre reuniunile G-7 sau G-20, în cazul marilor puteri industrializate, sau grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), extins acum cu șase noi țări. Aceste forumuri oferă un sentiment de eficiență mai mare decât ONU, un elefant birocratic în care discuțiile despre reforma instituțiilor sau finanțelor sale continuă la infinit.
Diviziunea este o amenințare pentru ONU
Guterres admite că această fragmentare în relațiile externe este o realitate și că diviziunea este o amenințare pentru ONU, dar a încercat să le dea jurnaliștilor o idee de oarecare optimism. "Avem simptome, dar nu este o situație ireversibilă", a spus el. "Fără îndoială, avem timp să o evităm. Dar vedem că sunt aspecte în care riscul de divizare crește".
În ciuda absențelor și îndoielilor cu privire la viitorul ONU, New Yorkul este din nou haosul obișnuit în această săptămână când are loc Adunarea Generală. Convoiaele liderilor din întreaga lume și limuzinele lor provoacă blocaje disperate în trafic pentru new-yorkezi, poliția izolează câteva blocuri în jurul sediului central de pe malul East River și acea zonă din Midtown Manhattan devine un loc isteric, un amalgam de autorități, asistenți și echipe de securitate care este de preferat să fie evitate.
Marea atracție în acest an va fi prezența lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, pentru prima dată în persoană de la începutul războiului. Zelenski va ține un discurs în această marți, ziua cea mare, în fața Adunării Generale și va participa miercuri la o dezbatere deschisă despre război în Consiliul de Securitate. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va fi și el acolo, deși este posibil ca ambii să evite să se afle în cameră în același timp.
Proeminența lui Zelenski va fi primită prost de așa-numitul "sud global", țările în curs de dezvoltare care își sporesc cererile de cooperare din partea lumii dezvoltate și în care există o neliniște tot mai mare față de atenția acordată războiului din Ucraina în comparație cu crizele cu care se confruntă aceste țări. (Rador)