UNJR îi dă LOVITURA lui Iohannis. Președintele SCOS din NUMIREA procurorului Direcției care anchetează magistrații

UNJR îi dă LOVITURA lui Iohannis. Președintele SCOS din NUMIREA procurorului Direcției care anchetează magistrații

Comisia parlamentară de specialitate privind Legile Justiției, condusă de Florin Iordache, dezbate și votează în ședința de joi, modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară. O propunere a Uniunii Judecătorilor din România (UNJR), înregistrată miercuri noapte, prevede inființarea unei Secții „pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție” săvârșite de judecatori si procurori. Spre deosebire, de proiectul inițial al PSD, care prevedea că președintelei României numește și revocă șeful Secției, UNJR propune ca numirea și revocarea acestuia să fie făcută de către plenul CSM. Organismul de anchetă va funcționa în cadrul Parchetului General și nu va fi o Direcție independentă, așa cum a fost reglementată în primă fază de social-democrați.

„După articolul 88 se introduce o nouă secțiune, Secțiunea a 21- „Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”, alcătuită din art.881-8810 

Art. 88^1–Înfiintarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție 

(1) În cadrul Parchetului de pe langă Înaltă Curte de Casație și Justiție se infiintează și functionează Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție care are competența de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvarsite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.  

Ne puteți urmări și pe Google News

(2) Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție își păstrează competența de urmărire penală și în situația în care, alături de judecător sau procuror, sunt cercetate și alte persoane. 

(3) Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție își exercită atribuțiile pe întreg teritoriul României.  

(...)

Art. 88^6 – Numirea și revocarea procurorului șef adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție 

(1) Procurorul șef adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este numit în funcție de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea motivată a procurorului șef Secție, dintre procurorii deja numiți în cadrul Secției. 

(2) Numirea în funcția de procuror șef adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție se face pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată. 

(3) Revocarea procurorului șef adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție se face de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea motivată a procurorului șef de Secție, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor specifice funcției”, se arată în amendamentul publicat de site-ul Hotnews.ro.

Augustin Lazăr: Secția specială, o discriminare

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a catalogat ca fiind o „discriminare” înfiinţarea unei secţii speciale care să investigheze procurorii și judecătorii, informează News.ro. El a precizat că nu poate exista o structură care să vizeze o categorie profesională, nici măcar magistraţii.

„Ar trebui să nu existe niciun fel de secţie. Pot spune doar un singur cuvânt: discriminare. Nu poate exista o structură investigativă care să vizeze o categorie profesională, nici măcar magistraţii”, a spus Lazăr la plecarea de la sediul CSM.