O situaţie fără precedent se află în Marea Britanie care priveşte 64 de universităţi. Pe listă se află inclusiv Oxford şi Cambridge care s-au alăturat protestului. Motivul declanşării grevei este schimbarea modului de calcul al pensiilor.
LONDRA: Mare grevă a profesorilor în universităţile britanice, inclusiv în cele mai bune, de la Oxford până la Cambridge, împotriva planului de diminuare a pensiilor. O lună fără cursuri şi dificultăţi privind examenele din primăvară, 64 de universităţi şi 1 milion de studenţi implicaţi. Practică se asistă la un demers fără precedent în Anglia.
Solidarutatea studenţilor: ''Educaţia e un bun public, nu e o marfă de vânzare''
O petiţie semnată de 80.000 de studenţi exprimă susţinerea profesorilor, iar universităţile susţin că fondul de pensii are un deficit de 6 miliarde de lire sterline, chestiune ce presupune măsuri pentru a-l reduce cât mai curând. Un cercetător, de exemplu, ar pierde circa 10.000 de sterline (12.000 de euro) pe an. Iar un tânăr profesor de astăzi riscă să se trezească cu pensia injumătăţită.
Universities Superannuation Scheme, fondul universităţilor, propune schimbarea modului de calcul al pensiilor: nu se mai dă beneficiarilor o pensie calculată pe baza contribuţiilor, deci o cifră garantată, ea este mai degrabă bazată pe fluctuaţiile pieţei finaciare sau a rezultatelor investiţiilor fondului. Sindicatul profesorilor răspunde că în realitate prestaţiile fondului sunt bune şi că e necesar să fie schimbat sistemul de calcul al pensiilor.
''Pensiile profesorilor universitari nu sunt chiar mari, dar cel puţin au garantat până acum certitudinea că ştii câţi bani bani vei primi când vei înceta să mai munceşti'', comentează Keith Simpson, cercetător la London City University. ''Noua propunere ar avea un efect devastator asupra viitorului multora dintre noi. Nu avem altă cale decât să rezistăm şi să facem grevă''.
Sindicatul prevede că vor fi pierdute 500.000 de ore de curs în cel 4 săptămâni de revendicări şi că profesorii vor refuza să recupereze orele respective atunci când greva se va termina. În 30 din cele 64 de universităţi implicate în grevă, studenţii au semnat apeluri de solidaritate cu profesorii. ''Gândesc că educaţia este un bun public, nu o marfă de vânzare'' spune pentru BBC Robert Liow, student în anul III la drept de la King's College din Londra.
Lupta profesorilor, potrivit La Repubblica, coincide cu o dezbatere a guvernului Theresa May pentru reducerea taxelor universitare, care la cota de 9.250 de sterline pe an (circa 11 mii de euro) sunt cele mai mari din Europa. E ca un câine care se muşcă de coadă: dacă universităţile primesc mai puţini bani de la studenţi, în final vor avea mai puţini bani să-şi plătească profesorii. Dar Jeremy Corbyn e în acelaşi timp e de acord cu studenţii: liderul opoziţiei consideră că instruirea trebuie să fie gratuită şi a promis că va restabili taxele universitare daca laburiştii vor ajunge la putere. Ca peste tot: ''vom face, vom drege!''.