RĂZBOIUL dintre ministrul EDUCAȚIEI și UNIVERSITATEA din București. ULTIMELE ATACURI
- Andrei Vi şan
- 23 aprilie 2018, 20:29
Peste 900 de locuri bugetate nu sunt utilizate de către Universitatea din Bucureşti, deşi are suficient de mulţi studenţi cu taxă care le-ar putea ocupa, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei, Valentin Popa.
Declarația ministrului Valentin Popa vine după reacția extrem de dură a conducătorilor din Universitatea București, după decizia recentă a Ministerului Educației Naționale de a tăia finanțarea pentru locurile de la ciclul de licență, masterat și, respectiv, doctorat ale mai multor universități de prestigiu din România, printre care și Univesitatea din București. Această decizie a stârnit o condamnare publică a profesorilor și studenților din respectivele unități de învățământ superior.
"Am discutat cu studenţii despre problemele specifice cunoscute la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale, aspecte care au influenţat într-o oarecare măsură şi repartizarea locurilor bugetate. Am discutat, de exemplu, despre Universitatea din Bucureşti şi am arătat că anul trecut această universitate a suferit o pierdere de 100 de locuri la licenţă şi 210 locuri la master, sunt pierderi semnificative, dar anul trecut nu am văzut protest. Şi anul acesta s-au tăiat locuri, dar de data aceasta s-a prezentat o fundamentare. În conformitate cu datele oficiale prezentate sub semnătură de UB, am observat o discrepanţă majoră între numărul de studenţi înmatriculaţi şi numărul locuri bugetate alocate în ultimii trei ani. Peste 900 de locuri bugetate nu sunt utilizate de către UB, deşi are suficient de mulţi studenţi cu taxă care le-ar putea utiliza. Aceste locuri au fost disponibilizate în urma abandonului şcolar, exmatriculării, ele sunt însumate din toţi cei trei ani, cele mai multe din anul trei. Totuşi, trebuie să remarcăm că lipsa unor proceduri interne în favoarea studentului face ca la UB să avem situaţia în care peste 900 de studenţi cu taxă nu ocupă locurile bugetate alocate. UB nu le foloseşte. Nici nu încasează bani de la buget pentru acestea, nici nu le dă studenţilor de la taxă", a afirmat ministrul, citat de Agerpres.
El a precizat că situaţia aceasta nu este din anul în curs, ci şi din anii trecuţi. Potrivit acestuia, situaţia se repetă şi la master, unde sunt disponibile aproape 700 de locuri bugetate. "Constatând numărul de studenţi cu taxă de la master anul doi, observăm că toţi ar putea ocupa un loc bugetat şi chiar ar mai rămâne locuri bugetate libere", a mai spus Popa.
El a afirmat că acest lucru este "o caracteristică" şi a altor universităţi.
"Se întâmplă, din păcate, şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde aproximativ 550 de locuri la master anul doi sunt neutilizate, 400 de locuri la Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi, aproximativ 75 la Universitatea de Vest din Timişoara. Sunt procente importante de locuri la master, bugetate, pe care nu are cine să le ocupe, sunt pierdute în sistem, nu pot fi utilizate, în condiţiile în care la alte universităţi din România sunt peste 7.000 de studenţi cu taxă la anul doi master care le-ar putea ocupa. (...) Am discutat cu studenţii acest aspect şi probabil vom discuta cu Direcţia juridică din minister şi vom vedea dacă putem, şi dacă doresc şi studenţii şi găsesc o înţelegere la Consiliul Rectorilor, să încercăm să facem o redistribuire a acestor locuri de care nu beneficiază, practic, nimeni", a explicat demnitarul.
Reprezentantul studenţilor Universităţii din Bucureşti, Horia Oniţa, a declarat presei că cifra înaintată de ministrul Educaţiei este una care îi surprinde.
"Este o cifră care ne surprinde şi pe noi, cu siguranţă că vom lua o poziţie. Situaţia nu este doar pentru universitatea noastră. Ministrul a invocat acest element legat de locuri. Acest lucru este de plâns şi vom fi extrem de atenţi ca acest lucru să nu se întâmple pentru acest an universitar. În schimb, putem spune că au fost făcuţi câţiva paşi înainte, cel puţin în ceea ce priveşte transparenţa, MEN a decis să publice o parte din date. Nu este o întâlnire finală. În continuare există disensiune legat de neutilizarea unor indicatori calitativi (...). De aceea, în continuare, vom exercita mijloacele legale de presiune pentru a face ministerul să înţeleagă că abordarea nu este cea pe care trebuie să o aibă. Încă nu am luat o decizie cu privire la greva japoneză pe care cele patru universităţi au iniţiat-o", a spus studentul.