Editura Evenimentul si Capital

Universitatea București ”dezvoltă spiritul civic al studenților” prin activități la cantina universității. Tăcerea mieilor

Autor: | | 1 Comentarii | 245 Vizualizari

Andrei-Nicolae Popa, student la Facultatea de Drept din București, dă în vileag cum se cumpără tăcerea studenților din cadrul Universității București (UB). Tot el a scos la iveală situația căminelor și a cantinei din cadrul universității. Evenimentul zilei a scris pe larg despre acest subiect, precum și faptul că Direcția Sănătate Publică a amendat în luna octombrie universitatea cu 15.000 lei. Aceeași direcție, a amendat zilele trecute Universitatea București cu încă 5.000 lei pentru nereguli la cantină.

La începutul lunii octombrie, studentul de la drept, a formulat o cerere în temeiul Legii 544/2001 prin care a solicitat numărul și motivul burselor speciale acordate studenților UB, dar și care este metodologia pentru acordarea burselor și a altor forme de sprijin pentru studenții din cadrul universității, de la licență și master. În perioada 2014-2018, au fost acordate 2.794 de burse în valoare de 4.684.801,79 lei, adică aproximativ un milion de euro.

Universitatea București, este de părere că acordarea unor recompense financiare studenților care, benevol, se implică în diverse activități în cadrul comunității academice este o practică uzuală în marea majoritate a universităților din lume și din România. Ea contribuie, pe de o parte, la consolidarea comunității academice, pe de cealaltă parte, la a asigura studenților cu resurse modeste posibilitatea de a-și diminua povara financiară pe perioada studiilor. Cu atât mai mult o atare măsură este binevenită în România, o țară în care, în contextul unui nivel ridicat de sărăcie, mulți tineri se confruntă cu dificultăți financiare majore pentru a-și putea finaliza studiile universitare.

Andrei Nicolae Popa, student Facultatea de Drept, Universitatea București

Activitatea la cantină, între practică și activitate benevolă

Pe de altă parte, Andrei-Nicolae Popa, a declarat pentru EVZ că ”Din datele furnizate de UB, rezultă că studenții din cadrul Universității au fost angajați în mod nelegal în structurile administrative ale acesteia, pe perioadă determinată, fiind remunerați. Toată procedura s-a efectuat sub paravanul ”practicii școlare”. Mai mult, studenții din cadrul Universității, au desfășurat raporturi juridice de muncă în cadrul cantinei UB, fiind remunerați, dar fără respectarea normelor de protecție și securitate în muncă și fără a efectua un examen înaintea intrării în contact cu alimentele, examen coprobacteriologice și coproparazitologice.”

Prorectorul Universității București, Liviu Papadima, a declarat pentru EVZ că ”activitățile desfășurate în cadrul cantinei nu au reprezentat practică studențească în sensul Legii 258/2007, nu au suplinit sub nicio formă lipsa forței de muncă, ci au avut rolul de a dezvolta spiritul civic al studenților și de a încuraja implicarea acestora în activitățile derulate la nivelul Cantinei Mihail Kogălniceanu. Activitățile au fost desfășurate de către studenți, așa cum prevede Metodologia, în afara programului aferent orelor de curs. Studenții au efectuat atât examenele specifice coproparazitologic și coprocultură dar și toate investigațiile medicale necesare accesului în cadrul blocului alimentar al Cantinei Mihail Kogălniceanu într-un centru specializat în acest sens, întocmindu-se fișele de aptitudini în acest sens, cu recomnadarea sector alimentar.”

Andrei-Nicolae Popa, afirmă pentru EVZ că ”din datele și informațiile primite de la Universitatea București, rezultă că aceasta nu recunoaște raportul ca fiind unul de muncă, ci unul de practică. Totuși, art. 21 din Legea nr. 258/2007 privind practica elevilor și studenților prevede că ”Pe perioada de practică, partenerul de practică îl poate angaja pe practicant, conform legislaţiei în vigoare, pe baza unui contract de muncă pe durată determinată, prin negocierea remuneraţiei”. Așadar, înțelegem că dacă practică nu mai este cu titlu gratuit, ci cu titlu oneros, partenerul de practică, în cazul de față UB, este chiar obligat de legiuitor să încheie un contract de muncă cu studentul practicant”.

Legea internshipului, nr. 176/2018, interzice încheirerea unui contract de internship cu scopul de a ascunde un raport juridic de muncă ( Art. 5, alin. (5) ”Încheierea unui contract de internship în scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncă pentru efectuarea activității respective este interzisă, sub sancțiunea nulității absolute”.

Începând cu luna ianuarie 2018 și până în prezent, opt studenți au primit bursă pentru ”activități în cadrul cantinei”, în valoare de 7.660,50 lei, iar activitatea în cadrul unei expoziții, este plătită cu o bursă în valoare de 500 lei de către Facultatea de Istorie. Activitățile administrative pentru șapte studenți de la Facultatea de Limbi și Literaturii Străine sunt recompensate cu burse în valoare de 8.400 lei pentru lunile mai-iunie 2018, iar activitățile I.T. Tot pentru aceeași facultate, patru studenți sunt recompensați cu burse în valoare totală de 5.750 lei, pe parcusul a patru luni.

”Dacă analizăm cu atenție ”motivul acordării bursei”, putem observa că studenții desfășoară activități administrative în vederea îndeplinirii competenței instituției publice UB de prestare a unui serviciu educațional. Aceștia nu efectuau practică în domeniul de studii pentru a putea evoca Legea nr. 258/2007, având situații de studenți ai Facultății de Litere care efectuau practică la direcția IT, iar în unele cazuri studenții desfășurau ”practica” mai mult decât durata prevăzută în planul de învățământ, ajungând chiar și la șase luni. Studenții erau plătiți pentru practica desfășurată, la un număr de ore și cu atribuții specifice calității de salariat, dar sub salariul minim pe economie. Astfel, UB a urmărit să eludeze legislația muncii și să folosească studenți în treburile administrative, remunerându-i cu o sumă mai mică decât salariul minim pe economie la nivel național”, a declarat pentru EVZ, Andrei-Nicolae Popa.

Scandal la Astra - FCSB: "Iar mi-a tras-o Denis". Moment ŞOCANT cu Alibec şi Stoian

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Educaţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI