Uniunea Judecătorilor îi cere lui Klaus Iohannis să explice cum s-a verificat dacă sunt spioni sau nu printre magistrați
- Marian Păv ăla şc
- 19 ianuarie 2016, 18:44
Una dintre organizațiile de magistrați, UNJR, a reacționat după ce șeful Cancelariei de la Cotroceni, Dan Mihalache, a declarat că CSAT nu poate verifica dacă sunt agenți ai serviciilor secrete în Justiție din cauza numărului mare de angajați în sistem. Declarațiile sale au venit după ce președintele României a dat asigurări că s-au făcut controale și nu sunt ofițeri sub acoperire în rândul judecătorilor.
Comunicatul Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) este următorul:
În lumina noilor declarații potrivit cărora Consiliul Suprem de Apărare Țării (CSAT) nu are capacitatea sa verifice daca exista agenti acoperiti ai serviciilor secrete printre magistrati, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita publicarea de indata a deciziei CSAT in baza careia Presedintia Romaniei a anuntat, pe data de 18 ianuarie, ca s-au facut verificari și "nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații" în justiție.
De asemenea, UNJR solicita domnului presedinte Klaus Iohannis lamuriri publice cu privire la procedura urmata de CSAT, care a condus la comunicatul Presedintiei ca nu exista ofiteri acoperiti in justitie, in conditiile in care seful Cancelariei Prezidentiale, domnul Dan Mihalache, a afirmat, dupa ce acel raspuns a fost facut public, ca CSAT nu are instrumente la dispozitie pentru a verifica declaratiile date de magistrati.
Mai mult, afirmatia domnului Mihalache contrazice flagrant comunicatul Presedintiei.
Daca Presedintia afirma ca "in urma verificarilor efectuate de catre institutiile abilitate, s-a constatat ca [...] nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii" in justitie, domnul Mihalache ne-a spus azi ca "raspunsul institutiilor acesta a fost: nu exista capacitati proprii ale CSAT de a umbla dupa ofiterii acoperiti. (...) Am anumite dubii asupra acestei proceduri, dar acesta a fost raspunsul institutiilor statului."
Ca atare, pe o voce ni se spune ca s-au facut verificari, pe alta ni se spune ca nu exista capacitati de a face verificari.
Dubiile exprimate public de un oficial de asemenea grad vis a vis de incapacitatea CSAT de a face verificari efective nu fac altceva decat sa sporeasca confuzia si suspiciunile in spatiul public ca justitia este influentata de serviciile secrete, fapt ce contravine principiilor fundamentale ale democratiei.
Ca atare, UNJR solicita o pozitie publica oficiala a Presedentiei Romaniei si a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru a explica procedura pe care au urmat-o pentru a face aceste verificari.
Finalizarea tuturor demersurilor pentru transparentizarea relatiei dintre serviciile secrete si justitie este un imperativ absolut pentru a consolida increderea in justitie si a avea garantia independentei sale. Fara o justitie independenta nu poate exista stat de drept.