Mai multe state din UE ar putea să le interzică funcționarilor să poarte cruciulițe, în timpul orelor de muncă. La baza acestei idei stă o decizie a instanței supreme comunitare.
Statele din Uniunea Europeană ar urma să implementeze o nouă regulă pentru funcționarii publici. Acestora ar putea fi interzisă purtarea simbolurilor religioase în timpul orelor de muncă.
Uniunea Europeană. Măsuri legate de expunerea simbolurilor religioase
O decizie recentă a instanței supreme comunitare vizează o serie de restricții legate de expunerea simbolurilor religioase. Purtarea acestora ar putea fi interzisă în anumite state din Uniunea Europeană, pe fondul păstrării neutralității.
În urma deciziei respective, birourile guvernamentale din Uniunea Europeană ar putea să oblige breasla funcționarilor publici să poarte simbolurile religioase. Acestea pot consta în obiecte care au simbolul crucii, icoane pandantiv sau basma islamică.
În cazul în care birourile guvernamentale vor ține cont de măsuri, acestea vor fi aplicate în mod egal. Astfel, restricțiile nu vor fi concepute un funcție de religia angajaților.
Cerințe noi la angajare
Decizia a fost publicată deja de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Oficialii europeni spun că aceste măsuri ar urma să creeze un „mediu administrativ complet neutru”. Totodată aceștia susțin că interdicțiile nu ar trebui privite fiind discriminatorii.
„O astfel de regulă nu este discriminatorie dacă este aplicată într-un mod general și nediscriminatoriu întregului personal al administrației respective și este limitată la ceea ce este strict necesar”, se spune în decizia Curții de Justiție, Uniunea Europeană.
Multe dintre companiile din străinătate și au modificat condițiile de angajare. Astfel, noii angajați sunt îndrumați să respecte neutralitatea vizavi de expunerea simbolurilor ce țin de religie. În categoria elementelor care încalcă aceste interdicții intră inclusiv purtarea cercei lor cu semnul crucii.
Uniunea Europeană. Petrecerile de Crăciun pentru angajați, interzise
În sfera măsurilor luate în calcul în acest sens ar fi incluse și petrecerile de Crăciun. Deseori organizate în cadrul companiilor cu angajați cu diferite naționalități și aparținând diferitelor religii, acestea nu ar fi considerate un semn al neutralității. Instanțele naționale cer ca Uniunea Europeană să ia decizii care să ducă la echilibrarea neutralității serviciului public cu drepturile individului.
„Cu toate acestea, acest obiectiv trebuie urmărit într-o manieră consecventă și sistematică, iar măsurile adoptate pentru a-l atinge trebuie limitate la ceea ce este strict necesar”, arată oficialii curții europene.
Decizia este privită de unele state ca o încălcare a drepturilor femeilor musulmane. Acestea nu ar mai avea voie să se expună cu basmaua islamică în timpul muncii.