Blocul comunitar va trebui să ia „decizii dificile” împotriva Turciei și încearcă să obțină unanimitatea membrilor săi pentru a impune sancțiuni economice, a declarat marți ministrul european de Externe, Josep Borrell.
„Relațiile noastre cu Turcia sunt la o răscruce de drumuri și a sosit momentul ca liderii noștri să ia decizii dificile” la summitul din 24-25 septembrie, a spus Borrell în timpul unei dezbateri în Parlamentul European .
„Ceea ce s-a întâmplat în timpul verii este inacceptabil. Turcia trebuie să se abțină de la luarea de măsuri unilaterale. Acesta este un element fundamental pentru ca dialogul să avanseze - sau mai bine zis, să înceapă”, a adăugat șeful diplomației europene.
Unanimitatea celor 27 este necesară pentru a adopta sancțiuni împotriva unui stat terț.
O gamă foarte largă de opțiuni, inclusiv sancțiuni economice, a fost elaborată de serviciile lui Josep Borrell pentru a lovi regimul lui Recep Tayyip Erdogan și a fost aprobată de miniștrii de externe ai UE în cadrul reuniunii lor de la sfârșitul lunii august, la Berlin.
„A sosit momentul să transformăm acordul politic într-o decizie formală”, a declarat șeful diplomației europene.
Miniștrii de Externe ai UE se vor întâlni luni la Bruxelles pentru a pune în practică această decizie dar ea este îngreunată de voința declarată a celor 27 de a sancționa și derapajele făcute în Belarus de regimul autoritar al președintelui Alexandr Lukașanko.
„Vrem o soluție care să permită sancționarea Turciei și Belarusului în același ritm”, a explicat Borrell. Cipru a cerut această condiționare și în prezent blochează orice decizie împotriva Belarus pentru a avea câștig de cauză, potrivit unei surse diplomatice.
Marile grupuri politice din Parlamentul European s-au pronunțat, marți, pentru sancțiuni împotriva Turciei și mai mulți au cerut un embargou cu privire la vânzările de arme către această țară.
„Această cerere îmi depășește competențele și cele ale UE”, a răspuns Josep Borrell.
„Aceasta este o competență națională a statelor membre. Familiile voastre politice ar trebui să o susțină în parlamentele naționale ”, a adăugat el.
Șeful diplomației europene a pledat pentru continuarea dialogului cu Ankara. El a recunoscut însă că „situația s-a înrăutățit” chiar dacă Turcia a rechemat în portul de origine vasul său de cercetare seismică, Oruc Reis, aflat în centrul tensiunilor din estul Mediteranei.
Josep Borrell a considerat această mișcare ca pe un „semn de calmare” a tensiunilor da rministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a negat, luni, orice „pas înapoi” făcut de Turcia.