Mai multe ţări ale Uniunii Europene au anunţat vineri că vor lua zilele următoare, posibil începând de luni, măsuri împotriva Rusiei, ca reacţie la otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal pe pământ britanic, atribuită de către Londra, Moscovei. Rusia, la rândul său, acuză Regatul Unit că a împins aliaţii europeni să se confrunte cu aceasta, denunţând o nouă campanie împotriva Rusiei lansată de Londra ca o provocare.
Reuniţi la Bruxelles pentru un summit, conducătorii Uniunii Europene au căzut de acord ''să considere, împreună cu guvernul britanic, că Rusia este foarte probabil să se afle în spatele atacului de la Salisbury şi că nu există o altă explicaţie posibilă'', a anunţat preşedintele Consiliului european, polonezul Donald Tusk. Mai multe ţări europene au anunţat luarea cât mai curând de măsuri împotriva Rusiei, inclusiv expulzarea de diplomaţi.
''Regretăm că din nou se iau astfel de decizii untilizând formula *foarte probabil*'', a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peşkov, plângându-se că ''Rusia încă nu poate obţine informaţii'' de la Londra asupra acestei probleme. Autorităţile britanice ''declară că Rusia nu poate obţine oricând vrea ea informaţii, forţându-şi aliaţii să ia măsuri privind această confruntare'' cu Moscova, a acuzat ministrul rus al afacerilor Externe, Serghei Lavrov, în vizită la Hanoi.
În declaraţia lor comună, cei 28 lideri ai Ununii Europene, au afirmat că o implicare a Rusiei era ''singura explicaţie plauzibilă'' a atacului chimic de la Salisbury, afişând o susţinere unanimă pentru Marea Britanie.
Potrivit AFP, ministerul rus al afacerilor Externe a reacţionat cerând UE ''să încurajeze mai degrabă partenerii săi britanici pentru a începe consultări constructive'' cu Rusia şi reiterează voinţa Moscovei de a coopera cu Londra în privinţa acestei chestiuni. ''Regretăm că UE a preferat să urmeze cursul unei noi campanii anti ruseşti lansată de Londra'', a delcarat ministerul într-un comunicat. ''Toată această chestiune nu este decât o provocare'', a considerat Lavrov, spunând că Rusia n-are încă acces la cetăţeana rusă Iulia Skripal, spitalizată, ''într-o stare stabilă'', dar nici acces la eşantioane ale substanţei folosite, după cum spun autorităţile britanice, la otrăvire.