"Hagia Sofia este un simbol al dialogului interreligios și intercultural, un muzeu al patrimoniului mondial UNESCO", scrie Comisia Europeană într-o notă pe marginea deciziei Consiliului de Stat al Turciei privind transformarea acesteia în moschee.
Hagia Sophia, în forma sa actuală, este un monument cu adevărat global. Menținerea statutului său actual, recunoscut la nivel public și internațional, subliniază toleranța și deschiderea țării, specifică executivul comunitar, amintind că Turcia a dezvoltat o tradiție consolidată de conservare culturală și deschidere intelectuală și culturală pentru care merită credit. Decizia va fi anunţată vineri.
Potrivit presei locale, cel mai înalt tribunal administrativ s-ar fi pronunțat „în unanimitate” în favoarea convertirii în moschee. O schimbare unilaterală a statutului ar contracara însă statutul actual de pe lista UNESCO de sit, patrimoniu al umanităţii.
Turcia: „Hagia Sophia rămâne moștenire mondială”
„Redeschiderea pentru cultul islamic a Hagia Sophia la Istanbul „nu dăunează statutului său de patrimoniu mondial”. Dimpotrivă, „și mai mulți oameni vor putea să-l viziteze”, a declarat Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, având în vedere decizia Consiliului de Stat din Ankara privind posibila anulare a decretului din 1934 care a transformat-o într-un muzeu, după ce timp de un mileniu a fost o bazilică creștină, pentru a deveni apoi moschee, după cucerirea otomană a Constantinopolului, în 1453.
Sursa: Rador